Саобраћајцима казне због покушаја преваре са радарима

Дарко Момић, Небојша Томашевић
Саобраћајцима казне због покушаја преваре са радарима

БАЊАЛУКА - Првостепена дисциплинска комисија Службе за заштиту интегритета и законитости у раду МУП-а Републике Српске изрекла је дисциплинске казне припадницима Полицијске станице за безбједност саобраћаја (ПСБС) Градишка и огласила их одговорним за тежу повреду дужности, сазнаје "Глас Српске".

Укупно 15 саобраћајних полицајаца оглашено је кривим за "неизвршавање, несавјесно и неблаговремено извршавање послова и задатака" из члана 117. тачка 2. Закона о полицији и унутрашњим пословима. Њима су изречене појединачне новчане казне у износу од 20 одсто од основне мјесечне плате у трајању од три до четири мјесеца.

Дисциплинска комисија ову мјеру изрекла је након усмених расправа и извођења доказа током којих је утврђено да су саобраћајци дисциплински одговорни зато што су "као полицијски службеници ПСБС Градишка, радећи углавном у двочланим патролама, у периоду од 19. маја до 16. августа 2017. године на подручју општине Градишка повремено погрешно подешавали уређај за мјерење брзине "TryCam".

- Због тог повременог погрешног подешавања наведени уређај за мјерење брзине није задокументовао кажњиве брзине кретања возила, а посљедица је да измјерена прекорачења брзине нису у свим случајевима прекршајно процесуирана - наводи се у образложењу изречене дисциплинске мјере у коју је "Глас Српске" имао увид.

Поред саобраћајних полицајаца из ПСБС Градишка, открива наш извор из врха МУП-а РС, дисциплински поступак се води и против више припадника Полицијске станице Лакташи, те припадника Полицијске станице за безбједност саобраћаја из Бањалуке и њима тек треба да буду изречене првостепене дисциплинске пресуде.

- Неправилности су откривене почетком ове године када је вршена контрола, односно баждарење радара и тада је утврђено да је он коришћен много више пута него што је написано казни. Установљено је да су саобраћајни полицајци заустављали возаче који су возили изнад ограничења и затим би им на радару показивали да су прекорачили брзину, а потом их пуштали у замјену за новац. Саобраћајци су погрешно мислили да могу поништити измјерену брзину на радару и да нико од надлежних то неће примијетити, међутим, нису знали да сва мјерења остају забиљежена у меморији радара, у коју они немају увид, нити је могу поништити. То је открила Унутрашња контрола МУП-а и обавијестила надлежне, послије чега је покренут дисциплински поступак - каже наш извор.

Нема толерисања

Портпарол МУП-а Републике Српска Мирна Миљановић рекла је половином фебруара ове године, када су медији открили малверзације саобраћајних полицајаца, да је обавеза свих припадника МУП-а да понашање припадника МУП-а које није у складу са законом и правилима службе неће толерисати.

- О наведеним пропустима обавијештено је и Окружно јавно тужилаштво Бањалука - истакла је Миљановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана