Шакић осумњичен да је убио Ћулума, полиција открила да је имао лажни алиби ФОТО

Јелена Станић
Шакић осумњичен да је убио Ћулума, полиција открила да је имао лажни алиби ФОТО

БАЊАЛУКА – Синиша Шакић звани Кинез ухапшен је данас у Бањалуци због сумње да је директни извршилац убиства Славише Ћулума.

Саопштило је то Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске наводећи иницијале осумњиченог.

- Припадници Управе за организовани и тешки криминалитет су радећи на расвјетљавању овог кривичног дјела, а под надзором Републичког јавног тужилаштва, Посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала, прикупили необориве материјалне доказе да је осумњичени С.Ш. директан извршилац поменутог кривичног дјела, те му је у потпуности разбијен лажни алиби да је у вријеме извршења кривичног дјела боравио у Републици Хрватској – наведено је у саопштењу.

Према наводима појединих медија у РС, полиција је дошла до необоривих доказа који говоре о кретању Шакића у вријеме убиства. Тврде да је десет дана прије убиства Ћулума своју породицу измјестио ван граница Републике Српске. Иако је тврдио да у вријеме убиства није био на територији Републике Српске, дошло се до сазнања да ипак јесте и да је дан након убиства Ћулума пребачен преко Саве код својих јатака у Хрватску на подручје општине Сисак.

Шакића су данас, нешто прије 14 часова, док је пио кафу с двојицом пријатеља у башти кафићу "Гатсбy", који се налази у згради хотела "Босна" у центру Бањалуке, ухапсили полицијски службеници Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) и Управе за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Акција је завршена за неколико минута, а полиција је дуже вријеме била на лицу мјеста и обезбјеђивала мотоцикл, за који се претпоставља да је користио Шакић.

Шакић је спроведен у просторије Управе на даљу криминалистичку обраду, а у току су претреси на више локација на подручју Бањалуке.

У саопштењу МУП-а наведено је да ће у законском року од 24 часа уз извјештај о почињеном кривичном дјелу  тешко убиство бити спроведен у надлежност Републичког јавног тужилаштва, Посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала ради даљег поступања.

Управа за организовани и тешки криминалитет МУП-а Републике Српске под надзором Републичког тужилаштва наставља даље рад по овом предмету.

Шакић, за којим је у то вријеме била расписана потрага због сумње да се може довести у везу са убиством Ћулума, био је ухапшен и 25. маја. Шакић је тада пјешке дошао на гранични прелаз и из Хрватске покушао да уђе БиХ. Припадницима Граничне полиције, приликом покушаја уласка у БиХ, дао је документа на увид, након чега је провјерама утврђено да је МУП Републике Српске за њим расписао потјерницу и тада је ухапшен.

Гранична полиција предала га је Министарству унутрашњих послова Српске. Након криминалистичке обраде пуштен је на слободу, а истрага убиства је настављена.

Ћулум је убијен 16. маја у близини куће у  Драгочају код Бањалуке када су на његов аутомобил „голф" нападачи, који су побјегли мотоциклом, испалили неколико кратких рафала из аутоматске пушке. Убице су мотоциклом побјегле према Градишци.

Обдукцијом је утврђено да је  погођен за више од десет пројектила од којих  је један завршио  у глави што је било кобно. Осим за Шакићем, трагало се  за још једним лицем чији идентитет није откривен. Након убиства приведено је и испитано више особа из криминалног миљеа, међу којима је неколико оних с којима се убијени сукобљавао, али сви су пуштени.

Са Шакићем се убијени Ћулум сукобљавао више пута, иако су једно вријеме били пријатаљи.

Ћулум је био означен као вођа једне од криминалних група у Бањалуци и мјесец прије убиства изашао је из затвора, а и Шакић има подебљи криминални досје.

Јошило је заједно са Шакићем 2009. је хапшен због покушаја пљачке бензинске пумпе "Чејић петрол" код Српца. Из затвора је изашао 2010. године и крајем фебруара се сукобио са Шакићем, дотадашњим пријатељем.

Након физичког сукоба у два наврата са екипом одлази пред Шакићеву кућу, који пуца према њима. Шакић је тада и привођен. Чим се опет нашао на слободи, долази до новог сукоба, те Ћулум пуца на Шакићев аутомобил "Grand Cherokee", а из возила узвраћају паљбу. У том обрачуну у бањалучком насељу Лауш, Ћулум је рањен.

Око два мјесеца касније долази до крвавог сукоба код пумпе "Парма тренд" у Бањалуци. Ћулум и његова екипа отворили су паљбу на исто возило "Grand Cherokee", али је у њему био Јован Јошило са дјевојком. Том приликом Јошило је рањен, а у размјени ватре убијен је Славишин брат Недељко Ћулум, након чега је Славиша Ћулум завршио на робији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана