Радинковић за откуп тражио пола милиона евра, добио 42.000 у криптовалути

Небојша Томашевић
Радинковић за откуп тражио пола милиона евра, добио 42.000 у криптовалути

БАЊАЛУКА – Поступајући тужилац Републичког тужилаштва предложио је одређивање притвора Ненаду Радинковић из Бањалуке, којег сумњиче Халида Н. једног од учесника емисије ”Свадба од милион евра”, од чије породице тражио 500.000 евра те потом узео 42.000 евра у криптовалути и 5.000 готовог новца.

- Осумњичени је дана 15. маја оштећено лице одвео на непознату локацију, те уз пријетњу по живот и тијело од истог захтијевао исплату новчаног износа од 500.000. евра за његову слободу у крипто валути, да би првобитно тражени новчани износ смањио на 250.000 евра, па потом на 50.000 евра, од којег износа је, посредством брата оштећеног примио око 42.000 евра у крипто валути, те 5.000 евра у готовини посредством трећег лица у Бањалуци - наведено је у саопштењу Тужилаштва.

Истакли су да је тужилац мјеру притвора затражио због опасности од бјекства осумњиченог као и због основане бојазни да би он боравком на слободи могао сакрити, уништити, фалсификовати или измијенити доказе из којих произилази радња извршења овог кривичног дјела и који су важни за кривични поступак.

- Притвор је тражен због бојазни да би осумњичен могао ометати кривични поступак утицајем на свједоке, саучеснике, односно прикриваче, као и због нарочитих околности које оправдавају бојазан да ће осумњичени поновити кривично дјело - стоји у саопштењу тужилаштва.

Радинковићу на терет стављају кривична дјела отмица и недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја.

Према ријечима извора блиског истрази Радинковић је Халида Х. отео и одвезао у изнајмљену викендицу у Бањалуци,

- У викендици га је малтретирао тражећи новац тако да је породица отетог дио и платила. Касније полиција успјела да открије ко стоји иза свега и отмичар је брзо ухапшен прије него је добио сав тражени новац - рекао је извор близак истрази. Појаснио је да је осумњичени неко вријеме праћен.

Акцију хапшења Радинковића су извели припадници Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Радинковић иза себе има подебљи криминални досије и лани је хапшен због сумње да је заједно са још једном особом у Лакташима претукао младића. 

Он је у јавности познат по саобраћајној несрећи у којој је 2011. године погинуо Никола Ђуровић. Радинковић је за то добио четири године затвора, а након пресуде је побјегао у Француску. Тамо је ухапшен 2013. године због кријумчарења оружја. Он је ухапшен у француском граду Гонес, након што је заједно са сарадницима  аутомобилом у Француску прокријумчарио  11 "калашњикова", 17 пиштоља, три "шкорпиона“, осам аутоматских пиштоља, 20 оквира с муницијом и пет пригушивача. Због овог случаја, Радинковиће је, наводно, осуђен на осам година затвора. За њим је била и расписана потјерница јер се није одазвао на издржавање казне затвора за саобраћајку и ухапшен је у Бриселу по Интерполовој потјерници у јуну 2018. године. Крајем октобра изручен је у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана