Психички болесник сломио кук старцу у бањалучком насељу Обилићево

Небојша Томашевић
Психички болесник сломио кук старцу у бањалучком насељу Обилићево

Бањалука - Психички болесник Ђорђе А. (34) из Бањалуке упао је у кућу комшије Саве Зубовића (84) у Обилићеву и претукао га. Он је старини поломио кук и нанио бројне повреде само зато што га је Зубовић молио да изађе из његове куће, у коју је самовољно ушао, и да му врати украдене ствари.

- Већ више од два мјесеца улази у моју кућу без дозволе, а сумњам да ме и поткрада. Знам да је украо кључеве од улазних врата да би могао да улази када мене нема или кад се закључам. Напао ме је крајем прошле седмице и буквално пребио. Ријеч је о снажном мушкарцу који има 120 килограма. Нисам се могао бранити. Подигао ме и бацио на асфалт. Ту ми је поломио кук - прича Зубовић који је смјештен на Клинику за ортопедију Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Старина ускоро треба да буде оперисан, а његова родбина је у страху за његов живот с обзиром на то да је у позном животном добу.

Савин унук Момир прича да са насилником Ђорђем А. већ два мјесеца има проблем, да узнемирава његову породицу те да му нико ништа не може.

- Полиција га је више пута приводила, а с обзиром на то да је регистрован као особа с психијатријским проблемом, они га одведу на психијатрију, одакле га љекари пусте да слободно одшета кући. Кад је претукао дједа, само су га задржали дан и пустили. Полиција му ништа не може, а са њим има проблема и његова породица и сви у насељу - рекао је Момир Зубовић и истакао да не зна како да се заштити.

Ђорђе А. је и раније био насилан па је добио судско рјешење по којем треба да буде смјештен на лијечење у психијатријску клинику затвореног типа до пет година. Он је провео шест мјесеци у здравственој установи "Јакеш", одакле је отпуштен. 

Ђорђев отац Драгиша потврдио је да са сином има огромне проблеме и да он напада и мајку и њега, пријети да ће их заклати, убити.

- Основни суд је 27. фебруара 2014. године донио рјешење да Ђорђе буде смјештен у психијатријску клинику затвореног типа до пет година. Провео је у клиници "Јакеш" пола године и пуштен на кућно лијечење и од тада је на слободи иако се његово стање погоршало. Послије тога је више пута због насилног понашања и пријетњи смјештан у Психијатријску клинику у Бањалуци, али убрзо по пријему га пусте. Бојим се да нас не убије или неком другом учини зло, њему треба да га смјесте на дуже лијечење. Апелујем на надлежне у Психијатријској клиници да ми помогну да се син излијечи - рекао је Драгиша.

У Универзитетском клиничком центру РС, не наводећи Ђорђев идентитет, потврдили су да тај пацијент нема регулисан трајни смјештај у некој од здравствених институција иако је то препоручено од стране психијатара.

- Наша установа је клиника у којој се третирају акутна стања и претежно није затвореног типа. За акутна стања која захтијевају боравак у затвореном дијелу у Клиници постоји Одјељење за ургентну психијатрију. О томе одлучују љекари - саопштено је из УКЦ РС.

Полиција

У бањалучком Центру јавне безбједности су казали да им је овај напад пријављен.

- Док не буду обављене неопходне провјере и прикупљени докази шта се и како догодило, не можемо да откривамо детаље - рекли су у ЦЈБ Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана