Притворени супружници који су позајмљивали новац уз зеленашку камату

Н.Т.
Foto: Илустрација

ГРАДАЧАЦ - Брачни пар Самир Омић (48) и Аида Омић (42) из Мионице код Градачца притворени су на мјесец дана одлуком Општинског суда у Градачцу због сумње да су позајмљивали новац уз високу зеленашку камату и тако незаконито стекли више од 200.000 КМ, потврђено је „Гласу Српске".

Из Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона,по чијем приједлогу су и притворени, саопштено је да супружнике терете да су као саучесници починили три кривична дјела лихварство. 

-Постоји основана сумња да су Самир и Аида Омић од априла 2019. до јануара 2023.године по претходном договору и свјесни да се баве давањем зајмова уз уговарање несразмјерне имовинске користи,  позајмљивали новац за три жене из Мионице. То су чинили без договореног враћања главнице и уговарајући високу камату од позајмљеног износа од 10 одсто на мјесечном нивоу - стоји у саопштењу.

Додаје се да су осумњичени у том периоду константно женама посуђивали одређене износе новца уз високу камату, пријетећи им и стварајући притисак на њих када би касниле са отплатом камата. 

-Након одређеног времена су са женама код нотара закључивали  уговоре о зајмовима на велике  новчане износе,  знајући да то нису износи које су те жене позајмиле - наводе у Тужилаштву.

Истакли су да се  истрагу у овом предмету апроводи са истражиоцима Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА).

-По налогу Тужилаштва и наредби надлежног суда  полицијски службеници СИПА су обавили претрес породичне куће, помоћних објеката и аутомобила које користе осумњичени, те је пронађен и одузет новац у различитим валутама у износу од око 200.000 КМ - истакли су у Тужилаштву 

Нагласили су да је приликом претреса привремено одузет и аутомобил „BMW 520Д", те пословна документација и нотарски уговори, као и друга технолошка опрема која ће бити доказни материјал  и предмет вјештачења.

Након криминалистичке обраде припадници СИПА-е су осумњичене предали у надлежност Тужилаштва.

Осумњичени су испитани и донесена је наредба о провођењу истраге.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана