Пријетио инспектору због илегалне сјече шуме

GS
Foto: Ilustracija

КНЕЖЕВО, БАЊАЛУКА – С.С. из Кнежева, налази се под истрагом Министарства унутрашњих послова РС, због сумње да је шумарском инспектору упутио озбиљне пријетње, чиме је, наводи се, починио кривично дјело угрожавање сигурности.

Наиме, све се десило петак 9. фебруара, када је шумарски инспектор, са још неколико особа покушао да са посједа С.С. превезе одређену количину дрвних сортимената, а који су у новембру прошле године одузети због илегалне сјече.

На то се, како сазнајемо, успротивио С.С. те том приликом инспектору упутио низ пријетњи, због чега га је овај, пријавио полицији.

О овом случају огласила се и Полицијска управа Бањалука, из које је саопштено да је полиција из Кнежева у петак 9. фебруара, над С.С. извршила криминалистичку обраду, а због сумње да је починио кривично дјело угрожавање сигурности.

"Истог дана, око 13.30 часова, ПС Кнежево је пријављено да је наведено лице непосредно прије пријаве, упутило пријетње оштећеном, што је код њега изазвало осјећај страга и угрожености", саопштили су из ПУ Бањалука.

Додали су да је о свему обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука, који се изјаснио да се ради о кривичном дјелу "угрожавање сигурности", због чега је наложио да се предузму неопходне мјере и радње.

"Након комплетирања и документовања предмета против С.С. биће достављен извјештај о почињеном кривичном дјелу", закључено је у саопштењу из ПУ Бањалука.

Да се ради о илегалној сјечи шуме, за "Независне новине" је потвдио Раденко Лакетић, помоћних министра за шумарство Републике Српске.

"МУП РС, Инспекција за шумарство РС и Интерна контрола Јавног предузећа 'Шуме Републике Српске' су 16. новембра 2023. спровеле контролу, и код постројења 'Ми нисмо анђели' на Корићанима нађене су одређене нелегалне количине сортимената. Али тада није било превозног средства да те трупце превеземо, па је инспекција издала потврду о привременом одузимању тих сортимената и чувању истих, док се не обезбиједи превоз. Када смо обезбиједили превоз, онда је инспекција заједно са интерном контролом отишла горе да то преузме и одвезе на локацији коју одреди Шумско газдинство, гдје ће се складиштити као нелегално посјечено. У петак су превезене три туре и остало је нешто да се превезе", прича Лакетић.

Он истиче да су одузети шумски сортименти дијелом били на посједу С.С., а дијелом у непосредној близини те локације, те да је С.С. онда кренуо да оспорава намјеру да се то превезе.

"Он је оспоравао и једну и другу количину да се превози. Ја сам тако упознат од стране полиције. Не знам да ли је господин власник пилане, или је сувласник, сродник или тако нешто", навео је Лакетић.

Појашњава да ће заплијењени сортименти бити изузети и превезени на мјеста гдје је то даље предвиђено, а након тога и продати, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана