Приједорчани ослобођени кривице за шверц наркотика

Небојша Томашевић
Приједорчани ослобођени кривице за шверц наркотика

ПРИЈЕДОР - Приједорчани Милан Вукојевић звани Пуша (36) и Дамир Битић (33), који се раније презивао Кусуран, у приједорском Окружном суду ослобођени су кривице да су препродавали наркотике које су купили на подручју Санског Моста.

Пресуда је изречена након што је суд утврдио да у овом случају  нема довољно доказа и да су неки спорни и незаконити. Ово је “Гласу Српске” потврдио адвокат Марко Микеш који је истакао да је пресуда у овом случају била очекивана.

Према оптужници које су сада ослобођени, поменути Вукојевић и Битић  су 22. фебруара 2019. године на основу заједничког договора од непознатог лица у Санском Мосту купили марихуану за 200 КМ ради даље продаје.

Даље се наводи да је наркотике узео оптужени Кусуран те да их је Вукојевић извагао у аутомобилу БМЊ док су се возили од Санског Моста до Приједора.

- Вукојевић је дио опојне дроге за износ од 50 КМ дао одмах Даутовић Амиру, и то два замотуљка укупне бруто масе 1,30 и 14,37 грама која је код њега и нађена. Други дио наркотика укупне вриједности од 150 КМ Вукојевић је задржао за себе ради даље продаје зависницима на подручју Приједора. Дио дроге је продао, а остатак од 12,77 бруто грама је код њега пронађен - наведено је у оптужници.

У образложењу пресуде је наведено да тужилаштво није изван сваке разумне сумње доказало оптужбе против поменутих.  Такође је наведено да је одбрана указивала да су одређени докази прибављени присилом и да су незаконити. Суд је утврдио да није спорно да су оптужени 26. фебруара 2016. године заједно са свједоцима Амиром Даутовићем и Семиром Крантићем били у аутомобилу којим је управљао оптужени Кусуран, те да су ишли према Санском Мосту.

- Такође да су у Санском Мосту купили дрогу неспорно произлази како из њихових исказа, тако и потврда о одузетим предметима и то на име Вукојевић Милана и Даутовић Амира. Спорним се указује да ли су управо оптужени уз претходни договор купили предметну опојну дрогу ради даље продаје - стоји, између осталог, у образложењу пресуде.

Истиче се да ниједан од свједока није навео да је дрога купована ради продаје и сви су рекли да су уживаоци. Наглашава се и да су и оптужени били уживаоци наркотика.

Оптужени Милан Вукојевић и Дамир Битић, који се раније презивао Кусуран, познати су по чињењу кривичних дјела и осуђивани.

Исказ

Судско вијеће је прихватило тезу одбране да је саслушање Милана Вукојевића у истрази било незаконито. Тај исказ је зато оцијењен као незаконит доказ и да се на њему не може засновати судска одлука.

- Из записника о испитивању се не види с којим основама сумње је он тада упознат јер је наведен само члан закона по коме се терети. Навођење члана без назнаке о конкретном дјелу је супротно правима осумњиченог.  Том испитивању није био присутан бранилац, а нити је потписана изјава о одрицању од адвоката - наведено је, између осталог, у образложењу пресуде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана