Преварант из Бањалуке пао након десет година скривања

Небојша Томашевић
Преварант из Бањалуке пао након десет година скривања

Бањалука - Члан криминалне групе која је направила милионске преваре у Републици Српској, Гојо Гајић из Бањалуке ухапшен је послије десет година скривања од правосудних органа, сазнаје "Глас Српске".

Он је осумњичен за организовани криминал, преваре и фалсификовање исправа.

На челу поменуте злочиначке организације био је бивши банкар Милутин Гајић који се већ налази на издржавању седмогодишње затворске казне. Овој групи припадали су још и Здравко Ороз из Аустрије и Жарко Панић из Србије који су такође осуђени те К. С. за којим се још увијек трага.

Гојо Гајић је заједно са презимењаком учествовао у превари "Телекома РС" и Републичке управе за геодетско и имовинско-правне послове (РУГИП).

Истрагу против Гоје води Специјално тужилаштво Републике Српске и њему је одређен једномјесечни притвор.

-  Он је био припадник злочиначког удружења које је формирано крајем 2006. године. Та група оштетила је неколико јавних предузећа и републичких управних  организација. Неким члановима удружења изречене су пресуде, док се за другима трага - рекли су у Специјалном тужилаштву РС.

Гајићева група у којој је Гојо имао значајну улогу преварило је "Телеком Српске" за 98.000 марака. Са рачуна РУГИП успјели су да скину 4,3 милиона марака које ипак нису завршиле у њиховим рукама. Ту милионску превару извели су 22. фебруара 2008. године, а улога Гоје Гајића била је да фалсификује платне налоге. Превару је у договору с осталима извео Ороз. Он дошао у бањалучку Уникредит банку и лажно се представио као ревизор британске фирме "Дилојт" те с рачуна РУГИП-а пребацио 4,3 милиона марака на рачун Панића у сарајевској "АБС" банци. Да би то урадио  искористио је шифру коју је украо и злоупотријебио од раднице банке Зоре Г. Њој је рекао да је ревизор и да прегледа документа. Међутим та превара је на крају разоткривена јер банка није имала довољно новца за ту трансакцију. Чим су надлежни схватили да је код њих лажни ревизор и пребацивање новца је блокирано.

Због ових превара у бањалучком Окружном суду на основу признања кривице раније су осуђени Жарко Панић и Здравко Ороз. Панић је добио три године, а Ороз двије године затвора.

Организатор

Организатор криминалне групе Милутин Гајић осуђен на седам година и три мјесеца затвора. Њему је ова казна осим за превару "Телекома" и РУГИП-а изречена и за преваре "Електропривреде РС" и Јавног предузећа  "Депот".

Та два предузећа је преварио заједно са Миром Шуваком, Бранком Зелеником, Франом Релотом и Миром Иванчевић. Они су са рачуна "Електропривреде РС" и "Деп-ота" на превару узели више од милион марака. Зеленика је након признања кривице осуђен на три године, Шувак на пет, Иванчевићева на двије, а Релота на четири године затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана