Пресуда у предмету "Кодекс": Шесторици 22 године и десет мјесеци затвора због дроге

Небојша Томашевић
Шесторици 22 године и 10 мјесеци затвора због дроге
Foto: Дражан Оскар Подеровић/Видео | Шесторици 22 године и 10 мјесеци затвора због дроге

БАЊАЛУКА – Милорад Вуковић звани Луис (43) из Бањалуке и још пет оптужених за шверц наркотицима и омогућавање уживања опојних дрога у предмету "Кодекс" у бањалучком Окружном суду осуђени су на укупно 22 године и десет мјесеци затвора.

Вуковић је добио шест година, Лука Брковић (27) осуђен је на четири године и два мјесеца, Филип Бојић (30) на три године, Горан Ђурица (43) на три године и два мјесеца, а Саша Мирковић (27) и Аљоша Марић (26) на по три године и три мјесеца затвора.

Сви, сем Бојића,  осуђени су и за омогућавање уживања опојних дрога,а он је ослобођен тог кривичног дјела.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Драган Улетиловић, а  свима осуђенима је у изречене казне урачунато вријеме које су провели у притвору

У овом предмету оптужени су били и Петар Марјановић и Владимир Зечић, који су признали кривицу. Марјановић је добио годину, а Зечић   шест мјесеци затвора.

Оптужену шесторку у предмету “Кодекс” терете да су заједно са Марјановићем и Зечићем од краја 2019. године до 6. децембра 2021. године набављали и препродавали кокаин и марихуану на подручју Бањалуке.

Како се наводи у оптужници кокаин су најчешће мијешали са другим супстанцама и паковали у једној бањалучкој теретани. Брковић је сам продавао кокаин  за износе од 100 до 500 КМ, као и Ђурица по цијени од 100 КМ за пола грама.

Марјановић је по упутствима Брковића,  у априлу 2021. године једном лицу продао десет грама кокаина за износ од 1.000 КМ. У више наврата продавао је по пет грама за по 500 КМ.  Осим кокаина набављали су и марихуану те је Бојић, како стоји у оптужници, сваке три седмице Мирковићу давао по пола килограма ради даље продаје.

 

Мирковић, Марић и Зечић су је препакивали у мање пакете и продавали. Зарађени новац Мирковић је предавао Бојићу. У оптужници се наводи да су Зечић и Марјановић од Брковића и Бојића набављали по пола килограма марихуане које су даље продавали.

Појашњава се да је Зечић од продаје дроге зарадио 13.500 КМ од чега је 6.250 КМ дао Брковићу. Код Зечића је у стану полиција пронашла и одузела 354 грама марихуане. Брковић му је због тога тражио 10.000 КМ, који су исплатили Зечићеви родитељи, а новац је преузео Марјановић и предао га Брковићу.

Образлажући пресуду судија Улетиловић је казао да је Вуковићу изречена минимална казна предвиђена законом, док су осталима казне ублажене. Казао је да је пресуда заснована на свједоцима уживаоцима дроге, осуђеним лицима која су свједочили и материјалним доказима.

Казао је да је суд цијенио олакшавајуће и отежавајуће околности. Одбрана оптужених најавила је жалбе на пресуду. У судници је на изрицању пресуде било десет судских полицајаца и бројна родбина и пријатељи оптужених.

Суд је након изрицања пресуде продужио притвор Вуковићу и Брковићу. Према том рјешењу притвор може трајати до правоснажности пресуде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана