Прекинут ланац шверца дувана из БиХ у Хрватску

Агенције
Прекинут ланац шверца дувана из БиХ у Хрватску

Сисак - У оперативној акцији "Текија" коју су спровели хрватска полиција и царина са МУП-ом Републике Српске заплијењено је око двије тоне дувана и разбијен кријумчарски ланац у којем је учествовало више хрватских и држављана Босне и Херцеговине.

Кривичне пријаве су поднете против 12 особа из Хрватске, док МУП Републике Српске процесуира своје држављане, пошто је завршена криминалистичка истрага због недозвољене трговине и избјегавања царинске контроле, пренијела је Хина.

Како је образложио шеф Одсјека за организовани криминалитет сисачко-мославачке полиције Един Цириковић, утврђено је да су шверцери у периоду од августа 2014. до априла ове године дуван пребацивали у врећама у чамцина преко Уне или га преносили преко копнене границе код Топуског из БиХ у Хрватску.

Дуван би потом препродавали купцима на подручју Сиска, Петриње и Загреба.

Тржишна вриједност дувана одузетог у више акција процјењује се на око 50 000 евра, чиме је државни буџет оштећен за око милион куна (више од 130 000 евра) неплаћених дажбина.

Цириковић је казао да је за једну цигарету потребно око грам дувана, што значи да се одузетим дуваном могло произвести два милиона цигарета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана