Предложен једномјесечни притвор за Амира Вртагића и његову групу

Агенције
Предложен једномјесечни притвор за Амира Вртагића и његову групу

ТУЗЛА - Општинском суду Живинице предложено је да одреди једномјесечни притвор за пет особа које су ухапшене у акцији Министарства унутрашњих послова (МУП) Тузланског кантона од 10. фебруара на подручју Живиница.

Мјера притвора предложена је за Амира Вртагића (50) званог Кобра из Живиница који је осумњичен да је као организатор групе починио кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са злоупотребом положаја и овлашћења, лихварством, прањем новца, давањем дара или другог облика користи и недозвољеним држањем оружја или експлозивних материја. 

Мјера притвора предложена је и за Џафера Брчаниновића *55), Дамира Шабановића (44), Фахрудина Мујчиновића (53) и Раму Шепића (64), сви из Живиница. Они су осумњичени да су били дио удружења које је организовао Вртагић и помагали му приликом извршења кривичног дјела злоупотреба положаја и овлашћења. 

Истрага је отворена против још четири особе, од којих су двије осумњичене за помагање Вртагићу у чињењу кривичног дјела лихварство, док су двије особе осумњичене за кривично дјело неовлаштено бављење одређеним занимањем, тако што су без дозволе надлежног органа на приватном земљишту Вртагића и на јавним површинама наплаћивали паркинг посјетиоцима пијаце у Циљугама, чиме су себи прибавили имовинску корист.

Ове особе су пуштене да се бране са слободе. 

Истрага се води и против два полицајца из Полицијске управе Живинице због сумње да су починили кривично дјело примање дара или других облика користи, а у вези узимања одређеног износа новца, али и пристајање на обећање другог дара од Вртагића, како би му прибавили погодности приликом предаје захтјева за добијање дозволе за оружје. 

Надлежном суду је предложено да се за ова два полицајца изрекну мјере забране обављања дужности полицијских службеника и забрана састајања и контактирања са другим осумњиченим особама, саопштено је данас из Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона. 

Вртагић је осумњичен да је, као радник у Јавном предузећу "Хоризонтала" Живинице, одговоран за послове везане за седмичну пијацу у Циљугама, у периоду од маја 2018. до јануара 2020. године, удружио групу људи који су по његовом налогу узимали новац од закупа простора и паркинга од трговаца на пијаци, те пријављивали само дио износа у пословним књигама предузећа, док су већи дио новца, у износу од око 16.000 КМ, предавали Вртагићу, а дио узимали за себе. На тај начин је оштећено предузеће "Хоризонтала" и градски буџет. 

Вртагић и још двије особе које су му помагале осумњичени су да су одређеним људима, искориштавајући њихово тешко материјално стање, посуђивали одређене износе новца и узимали веће камате на посуђене износе. 

Вртагић је осумњичен и да је у циљу легализације новца стеченог чињењем кривичних дјела улагао у покретности и некретнину. 

Истрага у овом предмету је и даље у току. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана