Познато колико су наплаћивали „услуге“: Сарадник кријумчара из БиХ полицији одао мигрантску руту

ГС
Познато колико су наплаћивали „услуге“: Сарадник кријумчара из БиХ полицији одао мигрантску руту

Канал којим су у близини Плитвичких језера мигранти илегално пребацивани из БиХ у Хрватску раскринкан је захваљујући особи која је најприје била међу кријумчарима, а затим је одлучила сарађивати са полицијом.

У питању је човјек чије дјеловање омогућава Закон о казненом поступку и користи га као дио посебних доказних радњи.

Тако је сарадник истражилаца дојавио на којим ће локацијама људи бити пребацивани преко границе, те колико ће новца за то морати да плате.

Колико је коштао шверц људи?

Утврђено је да је ова група од августа 2022. до јуна 2023. преко границе пребацивала људе за новчану награду од 1.500 до 4.500 евра. Толику цијену плаћали су одрасли, док је за дјецу трансфер био упола јефтинији, преноси Н1.

Све је то описао и сарадник који је, како произлази из пресуде у коју смо добили увид, био један од најближих сарадника вође криминалног ланца. Управо је он био један од оних који су на подручју карловачке и личко-сењске жупаније преузимали мигранте који би с водичима дошли из БиХ.

Предавао их је затим возачима који су их превозили у Загреб. Одатле им је транспорт био организован до других земаља Еуропске уније.

Огромна зарада кријумчара

Сараднику је кроз руке прошао и новац који су плаћали мигранти, а он их је предавао другим члановима кријумчарског ланца.

Према пресуди једном од актера ове афере који је признао кривицу и нагодио се с УСКОК-ом на годину и два мјесеца затвора, група у коју се инфилтрирао сарадник полиције пребацила је најмање 138 странаца.

Вођа групе успио је илегално зарадити готово 170.000 евра. Његови сарадници добили су мање износе  – од 500 до 6.500 евра.

Према пресуди, један трансфер 15 странаца реализован је 28. марта 2023. године. Водич их је преко границе довео до Доњег Ваганца, недалеко од Плитвичких језера. Сарадник је тада пренио упутства од вође групе па су двојица возача смјестила људе у комби и одвезла их до аутобуске станице у Загребу.

Тамо су их преузели други чланови кријумчарског ланца и одвезли даље. Овај транспорт плаћен је око 18.000 евра. На сличан начин, како је истражиоцима описао сарадник и остали трансфери реализовани су на сличан начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана