Познати свештеник из Словеније оптужен за злостављање часних сестара

ГС
Foto: Илустрација

РИМ - Бивше часне сестре које су тврдиле да су биле подвргнуте сексуалном, психичком или душевном злостављању од стране познатог свештеног лица из Словеније позвале су данас папу Фрању да нареди покретање независне истраге и упозориле да је Католичка црква подигла „зид ћутања“ којим се спречава да истина избије на видјело.

Отац Марко Иван Рупник, свештено лице и умјетник чији мозаици красе око 200 цркава и капела широм свијета, укључујуćи и ватиканске богомоље, прошле године је избачен из реда Језуита и вјерује се да тренутно борави негдје у својој родној Словенији, преноси Ројтерс.

Око 20 жена, углавном бивших часних сестара, оптужило је Рупника за разне врсте сексуалних злостављања почињених у вријеме када је био духовник заједнице монахиња у Словенији прије око 30 година и касније, када се преселио у Рим гдје је наставио своју умјетничку каријеру.

Бивша часна сестра Глорија Бранцијани данас је први пут јавно потврдила да ју је Рупник, у Словенији, приморао на сексуални однос са још једном монахињом, образлажући да је то „чин оданости Светој Тројици“.

Према њеном свједочењу, касније, у Риму, Рупник је приморавао да са њим посјећује порно-биоскопе.

Бранцијанијева и још једна наводна жртва Рупника, бивша часна сестра Мирјам Ковач, позвале су папу да нареди „независну истрагу о поступању црквене хијерархије према оптужбама против Рупника“ и затражиле су да се налази те истраге јавно саопште.

Прошле године папа је наредио Одељењу за доктрину вјере Ватикана да поново отвори случај Рупник.

Портпарол Ватикана Матео Бруни рекао је данас да је то Одјељење завршило прикупљање информација и да разматра даље кораке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана