Повријеђени искакали кроз прозор

Горан Обрадовић
Повријеђени искакали кроз прозор

Бањалука - Када се преврнуо аутобус, међу нама путницима настала је општа паника, чуло се вриштање и дозивање у помоћ… На срећу, нико није озбиљније повријеђен.

Овим ријечима је превртање аутобуса "Павловић турса", које се десило у уторак око 19.30 часова код Приједорске петље на путу Бањалука - Градишка, описао један од путника.

Била је то четврта тешка саобраћајна несрећа која се у само неколико часова у уторак догодила на путевима у  Бањалуци и око ње. Тога дана на подручју које покрива ЦЈБ Бањалука догодило се девет саобраћајних несрећа. У њима су погинуле три особе, једна је тешко повријеђена, а чак 28 људи је задобило лакше повреде.

Приликом превртања аутобуса повријеђено је 19 путника, али су сви прошли са лакшим повредама.

- Сви пацијенти су имали лакше повреде, медицински су збринути и пуштени на кућно лијечење - рекао је помоћник генералног директора за медицинске послове Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука Слободан Хајдер.

У Окружном тужилаштву Бањалука рекли су да је аутобус возио Остоја Суботић (44), а да је увиђају присуствовао и дежурни тужилац Жељка Фабић, која је наредила да се обаве сва потребна вјештачења да би био утврђен тачан узрок ове несреће.

Власник предузећа "Павловић турс" Раденко Павловић рекао је јуче да је аутобус технички исправан, а да се несрећа догодила када је возач Суботић покушао да избјегне возило испред себе.

- Пут је био клизав и аутобус је ударио у бетонске баријере које раздвајају траке на аутопуту, а затим се и попео на њих, након чега се преврнуо - казао је Павловић.

Путник у аутобусу Нина Дринић испричала је да се у уторак увече враћала из школе и да је у аутобусу било око 50 путника и углавном су све били ученици.

- У једном тренутку аутобус се само преврнуо на лијеву страну гдје сам сједила са пријатељицом и тако се клизао низ пут неких петнаестак метара. На срећу, дигла сам главу од прозора који је убрзо пукао, па ме стакло само мало посјекло по прсту. Мало сам и угрувана, али ништа страшно - рекла је Дринићева.

Она је појаснила да су гори од свега били паника, врисак, јауци и дозивање у помоћ.

- Момак који је сједио близу мене био је прибран и смиривао је остале путнике, те је тражио да му дамо мали чекић, који иначе стоји на страници аутобуса, да би разбио шибер отвор на крову, кроз који смо излазили. Возач је исто слупао предње вјетробранско стакло, па су сви путници изашли из аутобуса. Видјела сам да је код неке жене била разбијена глава, али је била на својим ногама - истакла је Дринићева.

Према њеним ријечима, Суботић је један од најбољих и најсигурнијих возача који возе на овој линији.

Током уторка десило се још неколико тешких несрећа, а прва је била на путу Бањалука - Приједор у Пиљагићима, гдје су погинули Жико Ајдер (62) и Јован Вукелић (62) оба из Бањалуке, када су се "фијат пунтом" сударили са комбијем. На истом мјесту у недјељу су се за пола часа догодиле три несреће. Два часа послије тога догодила се и несрећа у улици Ивана Горана Ковачића у Бањалуци, када је Милутин Балабан, управљајући "фијат пандом", подлетио под камион. Том приликом погинуо је Балабанов кум Милоја Стојаковић (73) из Приједора. Несрећа се догодила када је Балабан повезао кума на аутобуску станицу. Одмах послије ове несреће код "Видовић сервиса", у бањалучком насељу Борик, дошло је до ланчаног судара четири аутомобила.

АМС РС

Из Ауто-мото савез Републике Српске поводом саобраћајних несрећа у којима су погинуле три особе и више људи повријеђено, апеловали су да возачи повећају пажњу у саобраћају и прилагоде брзину кретања возила условима на путу, а посебну пажњу да обрате на пјешаке.

У саопштењу из АМС-а напомиње се да су и даље отежани зимски услови вожње по мокрим и клизавим коловозима и да сва возила која саобраћају на путевима Републике Српске и ФБиХ морају посједовати обавезну зимску опрему дефинисану законом.

 

Трнинић

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је да је узрок четири саобраћајне несреће са три погинула лица које су се десиле у Бањалуци непажња возача.

- Жао ми је што долази до таквих несрећа на путевима у Српској. Агенција за безбједност саобраћаја, која дјелује при ресорном министарству, ради на тим питањима - рекао је Трнинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана