Потврђено за "Глас": Требињског бјегунца изручују Кини

Небојша Томашевић
Потврђено за "Глас": Требињског бјегунца изручују Кини

БОР - Држављанин Кине Тенг Килеи који је побјегао из Окружног затвора у Требињу након хапшења у Бору у Србији, биће изручен Кини, потврђено је "Гласу Српске".

Њему је Виши суд у Зајечару  одредио екстрадицони притвор по потјерници Кине која га тражи у циљу вођења кривичног поступка пред надлежним судом због сумње да је починио кривично дјело ”злочин уговорне преваре”.

Килеи је у Бору у Србији лоциран на основу циљаних потрага Управе криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске и оперативне сарадње са полицијама Србије и Црне Горе.

Како нам је потврђено њега не потражују власти у БиХ ни за једно кривично дјело.

Килеи је из требињског затвора побјегао 19. новембра 2023. године када се, током шетње, попео на једну од затворских зграда, те скочио са 12 метара висине. Након скока није повријеђен па је наставио бијег и за њим је покренута опсежна потрага. Убрзо послије бијега био је лоциран на подручју села Ластва, али је умакао.

Килеи се у требињском затвору налазио од 5. септембра 2023. када му је Суд БиХ одредио привремени притвор након што је ухапшен по међународној потјерници коју је за њим расписао Интерпол из Пекинга. Њему је Суд БиХ 12. октобра 2022. године одредио екстрадициони притвор по молби за изручење Бироа за истраживање привредног криминала Министарства јавне безбједности Народне Републике Кине Суд. Тим рјешењем притвор је одређен до 3. марта 2024. године, односно до изручења или нове одлуке суда.

Због бјекства притвореника директор требињског затвора Зоран Миладиновић је поднио оставку на ту функцију.

У Србији ухапшен Кинез који је побјегао из требињског затвора

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана