Потврђено десет година затвора због ратног злочина

Небојша Томашевић
Потврђено десет година затвора због ратног злочина

БAЊAЛУКA - Врховни суд Републике Српске потврдио је пресуду из јуна прошле године којом је Саша Липовац (40) из Градишке осуђен на десет година затвора због ратног злочина над Бошњацима из села Лисковац код Градишке у августу 1993. године.


Ово је "Гласу Српске" потврдио његов бранилац, адвокат Ненад Балабан, и истакао да није задовољан пресудом која је постала правоснажна.

- Уложићу апелацију Уставном суду БиХ, али пуно не очекујем. За овакву пресуду сматрам да нема довољно доказа. Препознавање оптуженог Липовца је учињено послије 13 година од злочина, што је спорно - казао је Балабан.

Према пресуди, Липовац је у ноћи између 1. и 2. августа 1993. године, заједно са Савом Вељкићем и Жељком Јовићем, који се налазе у бјекству, и Ж. С., који је погинуо 2001. године у саобраћајној несрећи, са још "два непозната лица" у бошњачком селу Лисковац на стравичан начин убио троје чланова породице Ризвановић.

У Лисковцу су у ноћи између 1. и 2. августа 1993. хицима из пиштоља убијени Мехмед Ризвановић, његов брат Суљо, њихова мајка Шаза (рођена 1917. године), Емина Туран (1931) и њен син Aлмаз. Тада су рањене Есма и Мирела Ризвановић, а у више наврата оптужени су силовали тада двадесетогодишњу С. Р.

За поменути злочин судско вијеће бањалучког Окружног суда је 19. фебруара 2007. године Липовца и Дражена Никића (36), такође из Градишке, ослободило оптужнице због недостатка доказа.

Оптужени Липовац и Никић су у притвору били од септембра 2006. до фебруара 2007. године. Послије изрицања ослобађајуће пресуде пуштени су на слободу. 

Послије ове пресуде услиједила је жалба бањалучког Окружног тужилаштва, коју је Врховни суд РС прихватио и на поновљеном суђењу правоснажно ослободио Дражена Никића. Липовац се није појавио на суђењу, па је поступак против њега раздвојен, а расписана је Интерполова потјерница.

Липовац је ухапшен у Грузији у децембру 2009. године на граничном прелазу са Aзербејџаном. Он је почетком маја 2010. депортован из Грузије у БиХ, предат правосудним органима   РС, а затим спроведен у Казнено-поправни завод Бањалука на Туњицама.

Послије тога Врховни суд РС је Сашу Липовца осудио на десет година затвора због поменутог ратног злочина. Ову пресуду потврдило је другостепено вијеће овог суда и она је постала правоснажна.

Aзербејџан

Име Саше Липовца је спомињано и у афери с грађевинским радницима из БиХ који су радили у Aзербејџану за фирму "Сербаз". Према ријечима радника који су били на привременом раду у тој држави, он је био задужен за управљање радничким кампом. Радници из БиХ су тада свједочили да им је Липовац одмах по доласку узимао исправе и лична документа и држао код себе. Навели су да је од Липовца зависило када ће и да ли ће се моћи вратити кући из Aзербејџана. Истакли су да су живјели у веома нехуманим условима и да их је Липовац, као и остало особље ове фирме, злостављао и малтретирао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана