Потврђена петогодишња казна затвора бившем директору фирме "Коњух"

Срна
Потврђена петогодишња казна затвора бившем директору фирме "Коњух"

ТУЗЛА- Врховни суд ФБиХ потврдио је пресуду Кантоналног суда Тузла за Елдина Брчаниновића, бившег директора фирме "Коњух" из Живиница, којом је осуђен на петогодишњу казну затвора због злоупотребе положаја и овлашћења, саопштено је данас из Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона.

Брчаниновићу је изречена и безбједносна мјера забране обављања дужности или функције директора у приватним или јавним предузећима, установама или органима у БиХ у трајању од пет година, те се обавезује да оштећеној фирми "Коњух" у стечају из Живиница на име накнаде штете исплати износ од 105.000 КМ у року од 30 дана.

Брчаниновић се теретио да је као директор и одговорна особа у фирми "Коњух" Живинице злоупотријебио овлаштења, поступао супротно интересима службе и "Коњуха" и супротно прописима који су га обавезивали на законито, савјесно и одговорно пословање.

Како се наводи, Брчаниновић је у фирми "БХ Пелет" из Живиница, у којој је био један од оснивача и са којом је "Коњух" имао закључене уговоре о пословном односу, прибавио имовинску корист од око 475.000 КМ

У првој тачки оптужнице наводи се да је овој фирми злоупотребом положаја прибавио корист у износу од око 370.000 КМ током пословног односа везаног за реконструкцију котловнице за производњу пелета, о којем износу је надлежни суд раније одлучио у парничном поступку.

У другој тачки оптужнице се наводи да је истој фирми прибавио корист у износу од 105.000 КМ тако што је одобрио исплаћивање фактуре за ову фирму за извођење радова на надстрешници котловнице који никада нису изведени.

Суд је у односу на ову тачку оптужнице обавезао осуђеног да на име накнаде штете исплати овај износ фирми "Коњух" у стечају. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана