Потврђена оптужница против бившег директора рибњака "Саничани”

ГС
Потврђена оптужница против бившег директора рибњака "Саничани”

ПРИЈЕДОР – Основни суд у Приједору потврдио је оптужницу против Р.Р. који се терети да је као одговорно лице у Рибњаку "Саничани" у Приједору неплаћањем пореских и других обавеза оштетио Пореску управу РС за скоро пола милиона

Иначе, у том периоду, директор и власник 52 одсто удјела у Рибњаку “Саничани” је био Радојица Ратковац, прњаворски бизнисмен, чијих је пет фирми у стечају, како пишу неки медији, те покушавају једна од друге да наплате милионска потраживања.

Како се наводи под тачком један оптужнице Окружног јавног тужилаштва у Приједору, Ратковац је од 31. јануара 2015. године до 31. децембра 2018. године у намјери прибављања противправне имовинске користи за то привредно друштво, при извршавању пореских и других законских обавеза ускратио средства која представљају јавни приход и утајио пореске и друге обавезе.

“Након блокаде трансакцијског рачуна друштва “Саничани” из Приједора због неплаћених пореских обавеза које представљају јавни приход, да би ускратио плаћање тих пореских и других обавеза утврђених рјешењима Пореске управе РС у укупном износу од 486.141,40 КМ, умјесто да наплату потраживања друштва од дужника врши уплатама на трансакцијски рачун у блокади, вршио обрачунску наплату потраживања друштва путем компензација и цесија којима је заобишао наплату потраживања на трансакцијски рачун друштва. Он је на тај начин оштетио Републику Српску за износ од 486.141,40 КМ и у том износу прибавио противправну имовинску корист за друштво „Саничани“”, пише у оптужници.

Под тачком два оптужнице стоји да је од 3. децембра 2015. до 10. априла 2017. године прикрио чињенице да је друштво “Саничани“ вршило дисконтну продају рибе у пословном кругу друштва и од тога остварило укупан приход од 59.656,50 КМ, а која је продана без издавања рачуна.

“Продају рибе и остварени приход друштва није приказао у пословним књигама,па је на тај начин неистинито приказао стање и кретање средстава и резултата пословања тог друштва дакле”, пише између осталог, у оптужници.

Ратковац је, између осталог, постао познат јавности када се 2012. године кандидовао за начелника општине Сребреница.

Он је познат и по томе што је приватизовао неколико предузећа, која су касније пропала и отишла у стечај.

Како су медији писали 2022. године, њему су у року од годину дана пропала четири предузећа, и то “Ратар” из Прњавора, рибњаци у Приједору и Прњавору, гиспара Волари у Шипову, док Бања Губер у Сребреници, коју је он планирао отворити никада није заживјела, а за свако од ових предузећа се вежу бројне афере када је Ратковац био на челу,преносе Независне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана