Пословођа у Унско-санским шумама узимао мито

Небојша Томашевић
Пословођа у Унско-санским шумама узимао мито

Петровац - Државна агенција за истраге и заштиту (SIPA) у наставку акције "Коверта" ухапсила је пословођу Шумског привредног друштва "Унско-санске шуме" у Петровцу Фахрудина Сирћу.

Извор близак истрази је рекао да је Сирћо умијешан у малверзације у вези са узимањем новца од приватника и власника пилана како би добили дозволе за сјечу шуме.

Из SIPA је, наводећи његове иницијале, саопштено да је Сирћо ухапшен 24. јула и да је током акције претресено неколико објеката у Петровцу.

- Ухапшени Ф. С. је осумњичен за организовани криминал, злоупотребу положаја или овлашћења, противзаконито посредовање и примање дара и других облика користи - наводи се у саопштењу SIPA.

Додаје се да је акција хапшења изведена по наредби Кантоналног суда Унско-санског кантона у Бихаћу и Кантоналног тужилаштва Унско-санског кантона.

Осумњичени Сирћо предат је Тужилаштву УСК у Бихаћу, у којем су наводећи иницијале ухапшеног Сирће рекли да ће против њега послије испитивања бити предложен притвор.

- Ово је пето хапшење у истрази против руководиоца ЈП "Унско-санске шуме" директора Џевада Муслимовића и других. У овом случају биће настављена истрага с циљем откривања и сузбијања корупције и незаконитости у овом предузећу - рекли су у Тужилаштву УСК-а.

Извор близак истрази је рекао да су у оквиру акције претресене просторије предузећа "Унско-санске шуме" у Петровцу и канцеларија Сирће.

У оквиру акције "Коверта" 11. јуна ухапшени су директор ШПД "Унско-санске шуме" Џевад Муслимовић и његов возач Хајрудин Пехливановић. Потом је 25. јуна ухапшен и шумар у овом предузећу Есад Мешић.

Прије њих 9. јуна ухапшен је замјеник управника Шумарије "Сана" Енес Карић, код којег су припадници SIPA пронашли 20.000 марака обиљежених новчаница које је добио од власника једне пилане у Бихаћу.

Према незваничним информацијама, Пехливановић је истражиоцима испричао готово све о корупцији у "Шумама".

Наводно су појединци, међу којима и ухапшени Муслимовић и Карић, узимали мито од предузетника за добивање тендера и лотова у шумама којима газдује ово предузеће. Према незваничним информацијама, возач је био "поштар" који је носио коверте, а организатор директор Муслимовић.

Наводно, није било могуће добити шумско одјељење за сјечу без подмићивања у предузећу "Унско-санске шуме".

Шумар

У акцији "Коверта" 25. јуна због спречавања доказивања и утицаја на свједоке ухапшен је и шумар из Петровца Есад Мешић.

Он је сувласник пилане у Петровцу и ради као шумар у предузећу "Унско-санске шуме". Након хапшења директора ове фирме он је, наводно, утицао на свједоке с циљем спречавања доказивања корупције и малверзација.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана