Нови детаљи у истрази: Портир Дома и раније пријављиван за злостављање дјевојчице

Небојша Томашевић
Foto: Фејсбук

БАЊАЛУКА - Портир бањалучког Дома за дјецу без родитељског старања "Рада Врањешевић" А. К. (42), који је притворен због обљубе тринаестогодишње штићенице и раније је пријављиван за недоличан однос с том дјевојчицом, али су истраге обустављене усљед недостатка доказа, сазнаје "Глас Српске".

Директор Дома Владимир Кајкут потврдио је "Гласу Српске" да је тај портир пријављиван 2020. и 2021. године.

- Први пут у деветом мјесецу 2020. године пронашли смо одређено писмо код дјевојчице, за које смо сумњали да јој је послао тај радник. У другом случају у марту 2021. године нашли смо преписку са лажног "Инстаграм" профила између дјевојчице и неке особе, а такође смо посумњали да радник А. К. има везе с тим и да се можда ради о злоупотреби односа с дјевојчицом, па смо све пријавили полицији. Тужилаштво је обуставило истрагу јер није било доказа  за кривично дјело - рекао је Кајкут.

Истакао је да је трећа пријава против А. К. услиједила у децембру лани када је дјевојчица споменула његово име и пожалила се на њега.

- Тада смо покренули дисциплински поступак и трочлана дисциплинска комисија није утврдила веће незаконитости, али је портир кажњен с одбијањем од плате у периоду од три мјесеца и суспендован. Суспензија је трајала од 17. децембра до 31. децембра прошле године. Он је послије тога, у складу с правилима о дисциплинској одговорности, враћен на посао. Полиција је након те пријаве изузела одређене доказе и писмо које је раније нађено и он је ухапшен - објаснио је Кајкут.

Он је истакао да је А. К. сада, након што је ухапшен и притворен, поново суспендован и да ће та суспензија трајати до окончања кривичног поступка. 

Према његовим ријечима, због ових случајева штићеници преживљавају трауме, па су имали и инцидент да су се дјеца самоповријеђивала. 

Осумњичени портир А. К. ухапшен је у петак 28. јануара и након испитивања у полицији и Тужилаштву, Окружни суд у Бањалуци му је одредио притвор. 

Извор близак истрази је појаснио да су о гнусним радњама А. К. надлежни обавијештени мјесец прије његовог хапшења, али тужиоци нису одмах реаговали и случај је покренут тек након привођења Е. Х. (25) из Модриче због сумње да је злостављао исту дјевојчицу и који је раније притворен. 

Поменута тринаестогодишњакиња је и са 11 година проживјела сличну голготу и смјештена је у Дом "Рада Врањешевић" након што је откривено да ју је бака подводила старијем мушкарцу.

НОВА ПРИЈАВА

Директор Дома "Рада Врањешевић" у Бањалуци Владимир Кајкут потврдио је "Гласу Српске" да су полицији пријавили још један случај могућег узнемиравања и обљубе штићенице ове установе, од стране радника који такође обавља послове портира.

- Ријеч је о старијој малољетници која се пожалила на нашег радника који обавља послове портира и пријавила га за полно узнемиравање. Случај нам је пријављен 17. јануара и одмах смо покренули дисциплински поступак против тог радника и суспендовали га. Полиција је обавијештена, али још нису долазили код нас да изузимају доказе - казао је Кајкут и додао да је поменута дјевојчица под стручним надзором и да је стабилно.

Сазнајемо да је полиција већ сачинила извјештај против осумњиченог портира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана