Породици дјечака Александра Ковача уручен налаз обдукције, огласио се њихов адвокат

ГС
Породици дјечака Александра Ковача уручен налаз обдукције, огласио се њихов адвокат

Породици преминулог дјечака Александра Ковача (11) из Бијељине коначно је након више упорних ургенција и захтјева 29.11. достављен налаз обдукције.

- Наш сљедећи корак је да од тужилаштва у Бијељини тражимо да одреде непристрасну и објективну медицинску установу која није са ових простора, како би извршила вјештачење медицинске документације и утврдила да ли су љекари у Бијељини начинили пропуст у смислу несавјесног лијечења. Тражимо комисију на коју бијељинска болница не може вршити утицај, јер је комисија коју су они одредили могла конструисати шта су хтјели. Такође, и даље пратимо провођење истраге ОЈТ Бијељина – рекао је адвокат Александар Радан.

Додаје да су му из ОЈТ Бијељина доставили и пропратни акт у којем су га обавијестили о истражњим радњама које су спровели те које сљедеће кораке подузимају. Радан истиче да је као разлог дјечаковог пријема на УКЦ РС наведен encefalitis  (акутно запаљење мозга), преноси АLOonline.

– Тражимо да референтна установа на основу вјештачења медицинске документације утврди да ли су доктори у Бијељини начинили пропуст приликом лијечења. Да нису предузели нити један корак у смислу дијагностике према поменутој дијагнози, а нарочито да нису примијенили нити једну терапију – истакао је Радан.

Болница "Свети Врачеви" Бијељина: Формирана комисија због смрти дјечака Александра Ковача

Пријава Републичком тужилаштву
Пуномоћник породице Ковач сматра да је цијели поступак од момента када је константована дјечакова смрт па све до тренутка када је затражио да се ураде ексхумација и обдукција био усмјерен у правцу да се обдукција не изврши како се не би сазнали тачни резултати о узроку смрти.

– Поднио сам пријаву и Републичком тужилштву у Бањалуци јер доктори у Бијељини, а затим и на УКЦ РС нису обавијестили полицију и тужилаштво да постоји чињеница смрти дјетета која је сумњива. Родитељи тада не одлучују о томе да ли ће се радити обдукција или не. Без обзира на став родитеља, љекари су били дужни обавијестити надлежне након чега би се урадила обдукција. Након што је дјечаково тијело послије смрти превезено у Бијељину, три дана је било смјештено у мртвачници болнице. Зашто нико од управе болнице и тада није обавијестио тужилаштво? – пита се Радан.
Наглашава да је ОЈТ Бијељина предузело конкретне кораке тек када је он као пуномоћник породице затржио ексхумацију и обдукцију.

– Сва јавност у Бијељини је била обавијештена о случају дјечака Александра Ковача, и путем медија, посмртница, друштвених мрежа… Тужилац је дужан  да нареди истрагу и када само чује да постоји негдје нешто у вези са кривичном дјелом. Зашто тужилаштво није одмах наредило обдукцију, па чак и након сахране када се ткиво још могло анализирати – закључио је Радан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана