Порески инспектори смјештени иза решетака

Небојша Томашевић
Foto: МУП Републике Српске

БАЊАЛУКА - Судија за претходни поступак Окружног суда у Бањалуци одредио је једномјесечни притвор за троје инспектора Пореске управе Републике Српске, који су ухапшени у акцији "Афродита" због сумње да су од власника једног салона љепоте узели 5.000 КМ мита да би смањили казну за уочене неправилности.

Тако су одлуком судије иза решетака завршили Игор Граховац, Драгослав Тубић и Снежана Драгичевић -  Митровић.

Како је саопштено на страници Окружног суда, наводећи иницијале Граховцу се на терет ставља кривично дјело трговина утицајем, а Тубићу и Митровићевој примање мита. 

Наводи се да им је притвор одређен на приједлог Републичког тужилаштва због бојазни од утицаја на доказе, свједоке, саучеснике или прикриваче.

- Осумњиченом Игору Граховцу ставља се на терет да је  од 07. новембра  до 06. децембра  на поручују  Бањалуке, као овлашћено службено лице Пореске управе Републике Српске, користећи службени положај код пореских инспектора Драгослава Тубића и Снежане Драгичевић - Митровић посредовао да не изврше службену радњу коју би морали извршити складу са Законом о пореском поступку Републике Српске. Тубић и Драгичевић -Митровић су 7. новембра вршили контролу код оштећене, самосталног предузетника из Бањалуке. Граховац је након те контроле  након више обављених разговора и састанака са оштећеном и њеним супругом, посредовао да порески инспектори не изврше службену радњу обрачуна посебног пореза на увећање имовине оштећене у пуном износу, која се морала извршити у складу са Законом о утврђивању имовине и посебном порезу на имовину, као и да не изврше службену радњу сачињавања записника о извршеном инспекцијском прегледу и издавања прекршајног налога - пише у саопштењу Републичког тужилаштва.

Даље је наведено да се Тубићу и Драгичевић - Митровић ставља се на терет да су од 07. новембра до 06. децембра  на подручју Бањалуке као овлашћена службена лица, лично или преко Граховца, захтијевали за себе новац од оштећене и њеног супруга, да у оквиру својих овлашћења не изврше  обрачун посебног пореза на увећање имовине оштећене у пуном износу, као и да не сачине записник о извршеном инспекцијском прегледу и издавању прекршајног налога. 

Наводи се да су поменути инспектори у поступку пореске контроле утврдили да постоје докази о имовини, обавезама или издацима који се не могу објаснити пријављеним приходима које порески обвезник има на располагању. 

Даље се појашњава да су осумњичени Драгичевић - Митровић и Тубић  06. децембра од супруга оштећене, након завршеног састанка у кафе бару у Бањалуци примили 5.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана