Полиција пријавила дервентски "Унис" да је буџет Српске оштетио за шест милиона КМ

Јелена Станић
Полиција пријавила дервентски "Унис" да је буџет Српске оштетио за шест милиона КМ

ДОБОЈ- Полицијска управа Добој поднијела је извјештај Окружном јавним тужилаштву Добој против правног лица из Дервенте којег терети да је оштетило буџет и ванбуџетске фондове Републике Српске за 6,06 милиона КМ.

"Глас Српске" незванично сазнаје да је ријеч о Фабрици цијеви "Унис".

- Правно лице осумњичено је да је извршило два кривична дјела неправилно издвајање средстава правних лица и три кривична дјела злоупотреба овлашћења у привреди - саопштено је добојске Полицијске управе.

У саопштењу се наводи да је правно лице у периоду од почетка 2014. године до краја септембра 2016. године избјегло пословање путем блокираних жиро-рачуна по рјешењима Пореске управе о принудној наплати извршењем на новчана средства за пореске обавезе, а потом усмјеравало уплате готовог новца на благајну.

- Та средстава одобрило је коришћење у друге сврхе - а не за плаћање пореских обавеза, додаје се у саопштењу.

Из полиције наводе да је ово правно лице одређена плаћања вршило путем уговора о асигнацији, уговора о цесији и компеназацијама са другим привредним друштвима, чиме је проузроковало неспособност да плаћа пореске обавезе и на тај начин је ускратило средства која представљају јавни приход.

- На тај начин је за буџет Републике Српске и ванбуџетске фондове Српске наступила материјална штета у укупном износу од 6.065.872 КМ, а за исти износ је привредно друштво из Дервенте остварило притивправну имовинску корист - истиче се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана