Полиција истражила наводе о пресретању дјеце у Бањалуци, ево шта је утврђено

Данијела Бајић
Полиција истражила наводе о пресретању дјеце у Бањалуци, ево шта је утврђено

БАЊАЛУКА – Бањалучка полиција закључила је, након истраге која је покренута поводом навода родитеља да непозната особа у Бањалучким насељима пресреће дјецу и нуди им новац да уђу у аутомобил, да нема елемената кривичног дјела.

-Полицијска управа запримила је више пријава, различита су возила у опису, наводно се нуди новац, сендвичи, превоз. У свакој пријави смо приступили максимално озбиљно, свака се пријава детаљно провјерава. Сада нема индикација да се ради о било каквом кривичном дјелу - изјавио је начелник за општи криминалитет у Пoлицијској управи Бањалука Синиша Којдић на данашњој ванредној прес конференцији.

Бањалучка полиција идентификовала је три возила и возаче за које је постојала информација да су долазили у контакт са дјецом у Бањалуци, али засада нема индиција да се ради о било каквом кривичном дјелу.

-У једном случају ријеч је о дјетету које је у насељу Чесма претрчавало улицу мимо пјешачког прелаза и када је возач нешто добацио из аутомобила код дјетета је то изазвало страх. У другом случају радило се о жени која познаје дјевојчицу и њене родитеље. Она је отворила прозор и обратила јој се – нагласио је Којдић.

Позвао је грађане да наставе да пријављују сваки сумњиви случај, али је апеловао да се не диже паника тамо гдје јој нема мјеста.

Нагласио да полиција свакој пријави информацији приступа озбиљно, али вјерује да је ова појава заправо рефлексија на догађаје из Србије.

-Та ситуација је довела до тога да људи полицији пријављују неке догађаје, које прије двадесетак дана нису пријављивали. Радује ме чињеница да се таква дешавања пријављују, јер је то знак да грађани вјерују полицији - каже Којдић.

Будући да се у јавности помињало да су возачи дјеци нудили новац и ужину, он каже да полиција није утврдила да је неко дословце изговорио те реченице.

-Када неко дјетету понуди бомбону кроз прозор, то није кривично дјело, али је аларм да се реагује. Када се заустави и пита гдје се налази нека улица, то није кривично дјело. Наравно да дјеца не требају да сједају у возило с непознатим људима, што су опште познате ствари и наравно да требају бити опрезни. Ми ћемо пронаћи сва лица која се помињу у том контексту и с њима обавити разговор - рекао је Којдић.

На питање новинара он је потврдио да је посљедњих десетак година у више наврата било сличних појава, али да за то вријеме није евидентирана ниједна отмица дјетета у Бањалуци.

Додао је да је МУП Републике Српске озбиљно приступа безбједности дјеце, наводећи да су едуковали више од 150 полицијских службеника за школске полицајце који су свакодневно на терену и воде рачуна о безбједности дјеце и школа.

-Имамо патроле којима је задатак да обилазе школе и вртиће, имамо службенике у цивилу који су свакодневно на терену и томе се веома озбиљно приступа. У протеклој години формирали смо Одсјек за за малољетничку делинквенцију и имао одличну сарадњу са школама, центрима за социјални рад - истакао је Којдић.

Бањалучка полиција покренула је истрагу након што се у једној „Вибер” групи родитеља појавила информација да је непозната особа у насељу Лазарево црним “голфом” пресретала дјецу и нудила им новац да уђу у аутомобил. Наводно је исто возило примјећено и у насељу Петрићевац, а та сазнања су пријављена полицији.

У Полицијској управи Бањалука тада су навели да је надлежној полицијској станици пријављено је да се непознато лице из аутомобила “голф”, које се кретало у насељу Лазарево, обратило малољетном лицу нудећи му новац и вожњу.

-То је изазвало страх и узнемиреност код малољетника, који се удаљио из те улице. Полицијски службеници ПУ Бањалука предузимају све мјере и радње у циљу утврђивања и провјере навода наведене пријаве - рекла је портпарол ПУ Бањалука Милана Стојновић.

Према другој пријави, црни “голф” са затамљеним стаклима је у сриједу престретао и дјецу на подручју насеља Чесма, гдје је на путу од куће до школе једној ученици четвртог разреда понудио да је повезе и плати ужину.

Из Полицијске управе Бањалука саопштили су да им је све пријављено у сриједу 20 часова.

- Забринути родитељ обавијестио је надлежну полицијску станицу да се његовом дјетету обратило једно лице, те му понудило превоз и ужину. То је изазвало страх код и узнемореност код малољетника који је након свега побјегао - саопштили су из полиције.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана