Policija istražila navode o presretanju djece u Banjaluci, evo šta je utvrđeno

Danijela Bajić
Policija istražila navode o presretanju djece u Banjaluci, evo šta je utvrđeno

BANjALUKA – Banjalučka policija zaključila je, nakon istrage koja je pokrenuta povodom navoda roditelja da nepoznata osoba u Banjalučkim naseljima presreće djecu i nudi im novac da uđu u automobil, da nema elemenata krivičnog djela.

-Policijska uprava zaprimila je više prijava, različita su vozila u opisu, navodno se nudi novac, sendviči, prevoz. U svakoj prijavi smo pristupili maksimalno ozbiljno, svaka se prijava detaljno provjerava. Sada nema indikacija da se radi o bilo kakvom krivičnom djelu - izjavio je načelnik za opšti kriminalitet u Policijskoj upravi Banjaluka Siniša Kojdić na današnjoj vanrednoj pres konferenciji.

Banjalučka policija identifikovala je tri vozila i vozače za koje je postojala informacija da su dolazili u kontakt sa djecom u Banjaluci, ali zasada nema indicija da se radi o bilo kakvom krivičnom djelu.

-U jednom slučaju riječ je o djetetu koje je u naselju Česma pretrčavalo ulicu mimo pješačkog prelaza i kada je vozač nešto dobacio iz automobila kod djeteta je to izazvalo strah. U drugom slučaju radilo se o ženi koja poznaje djevojčicu i njene roditelje. Ona je otvorila prozor i obratila joj se – naglasio je Kojdić.

Pozvao je građane da nastave da prijavljuju svaki sumnjivi slučaj, ali je apelovao da se ne diže panika tamo gdje joj nema mjesta.

Naglasio da policija svakoj prijavi informaciji pristupa ozbiljno, ali vjeruje da je ova pojava zapravo refleksija na događaje iz Srbije.

-Ta situacija je dovela do toga da ljudi policiji prijavljuju neke događaje, koje prije dvadesetak dana nisu prijavljivali. Raduje me činjenica da se takva dešavanja prijavljuju, jer je to znak da građani vjeruju policiji - kaže Kojdić.

Budući da se u javnosti pominjalo da su vozači djeci nudili novac i užinu, on kaže da policija nije utvrdila da je neko doslovce izgovorio te rečenice.

-Kada neko djetetu ponudi bombonu kroz prozor, to nije krivično djelo, ali je alarm da se reaguje. Kada se zaustavi i pita gdje se nalazi neka ulica, to nije krivično djelo. Naravno da djeca ne trebaju da sjedaju u vozilo s nepoznatim ljudima, što su opšte poznate stvari i naravno da trebaju biti oprezni. Mi ćemo pronaći sva lica koja se pominju u tom kontekstu i s njima obaviti razgovor - rekao je Kojdić.

Na pitanje novinara on je potvrdio da je posljednjih desetak godina u više navrata bilo sličnih pojava, ali da za to vrijeme nije evidentirana nijedna otmica djeteta u Banjaluci.

Dodao je da je MUP Republike Srpske ozbiljno pristupa bezbjednosti djece, navodeći da su edukovali više od 150 policijskih službenika za školske policajce koji su svakodnevno na terenu i vode računa o bezbjednosti djece i škola.

-Imamo patrole kojima je zadatak da obilaze škole i vrtiće, imamo službenike u civilu koji su svakodnevno na terenu i tome se veoma ozbiljno pristupa. U protekloj godini formirali smo Odsjek za za maloljetničku delinkvenciju i imao odličnu saradnju sa školama, centrima za socijalni rad - istakao je Kojdić.

Banjalučka policija pokrenula je istragu nakon što se u jednoj „Viber” grupi roditelja pojavila informacija da je nepoznata osoba u naselju Lazarevo crnim “golfom” presretala djecu i nudila im novac da uđu u automobil. Navodno je isto vozilo primjećeno i u naselju Petrićevac, a ta saznanja su prijavljena policiji.

U Policijskoj upravi Banjaluka tada su naveli da je nadležnoj policijskoj stanici prijavljeno je da se nepoznato lice iz automobila “golf”, koje se kretalo u naselju Lazarevo, obratilo maloljetnom licu nudeći mu novac i vožnju.

-To je izazvalo strah i uznemirenost kod maloljetnika, koji se udaljio iz te ulice. Policijski službenici PU Banjaluka preduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja i provjere navoda navedene prijave - rekla je portparol PU Banjaluka Milana Stojnović.

Prema drugoj prijavi, crni “golf” sa zatamljenim staklima je u srijedu prestretao i djecu na području naselja Česma, gdje je na putu od kuće do škole jednoj učenici četvrtog razreda ponudio da je poveze i plati užinu.

Iz Policijske uprave Banjaluka saopštili su da im je sve prijavljeno u srijedu 20 časova.

- Zabrinuti roditelj obavijestio je nadležnu policijsku stanicu da se njegovom djetetu obratilo jedno lice, te mu ponudilo prevoz i užinu. To je izazvalo strah kod i uznemorenost kod maloljetnika koji je nakon svega pobjegao - saopštili su iz policije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana