Полицајцу потврђене три и по године затвора

Небојша Томашевић
Полицајцу потврђене три и по године затвора

Бањалука - Бивши полицајац Казнено-поправног завода Фоча Дарко Лакић (26) из Бањалуке правоснажно је осуђен на три и по године затвора у Врховном суду Републике Српске због премлаћивања полицајца Владислава Мијовића (37), који је од посљедица повреда преминуо неколико дана касније у болници.

Секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић казала је да је пресуда Лакићу изречена након што је судско вијеће одбило жалбе Окружног тужилаштва у Требињу, али и Лакићеве одбране.

- Жалбе оптужбе и одбране одбијене су као неосноване и потврђена је првостепена пресуда. Том пресудом Лакић је осуђен на казну од три и по године затвора због кривичног дјела тешка тјелесна повреда са смртним исходом - истакла је Деспотовићева.

Према наводима у пресуди, Лакић је напао и претукао Мијовића 26. априла 2014. године, око три сата иза поноћи, испред пицерије "Трезор" у Принциповој улици у Фочи. Мијовић, који је био запослен у Јединици за подршку СЈБ Фоча, кобне ноћи је са својим друштвом био у граду и пред полазак кући дошли су до ресторана брзе хране, да нешто поједу. Управо на том мјесту срели су се са Лакићем и његовим друштвом. Ништа није указивало на трагедију, а онда се Лакић посвађао и потукао са једним од Мијовићевих пријатеља. Са жељом да спријечи тучу, Мијовић, који није био на дужности, умијешао се у сукоб и покушао да их раздвоји. Дошло је до нагуравања и Лакић је песницом у главу два пута ударио Мијовића. Од силине удараца несрећни човјек је пао и главом ударио од ивичњак. Љекарска помоћ указана му је у фочанској болници, али је због тежине повреда пребачен у Клинички центар Универзитета у Сарајеву, гдје је преминуо 3. маја 2014. године.

У првостепеној пресуди судско вијеће је навело да је на основу анализе и оцјене свих изведених доказа утврђено да је Лакић крив за дјело које му је стављено на терет.

- Лакић је био под дејством алкохола и у крви су му измјерена 0,82 промила, што је стање лаког пијанства. Мијовић је хтио да спријечи сукоб између два лица и након међусобног гурања и размјене удараца Лакић га је два пута ударио у главу, усљед чега је пао и ударио од бетон. Вјештаци су утврдили да је задобио преломе костију крова и основице лобање са лијеве стране, опсежан крвни подлив испод тврде и меких можданих овојница, са израженим отоком мозга, дјелимичним згњечењем десног сљепоочног режња мозга, усљед чега је преминуо - наведено је у пресуди.

Свједок

Свједок трагичног премлаћивања Владислава Мијовића Милош Ного претучен је седам дана након што је Мијовић преминуо у болници.

Ногу су 10. маја прошле године испред његове куће пресреле и претукле двије непознате особе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана