Полицајци пропуштали камионе шумокрадица

Небојша Томашевић
Полицајци пропуштали камионе шумокрадица

Сарајево - Полиција је у акцији "Брист" јуче на подручју Сарајева и Коњица ухапсила 18 особа међу којима и два припадника МУП-а због незаконите сјече и продаје шуме.

Хапшење је извршено по налогу Кантоналног тужилаштва Сарајево. Имена и детаљи нису саопштени, а у Тужилаштву су потврдили да осумњичене терете за незакониту сјечу великих количина државне и приватне шуме на подручју Кантона Сарајево и Херцеговачко-неретванског кантона. 

- Дрва су бесправно сјечена од 2013. до 2017. године, а украдену шуму су извлачили и незаконито продавали - казала је портпарол сарајевског Кантоналног тужилаштва Азра Бавчић.

Према њеним ријечима, неометан транспорт украдене шуме шумокрадицама су омогућавали два ухапшена полицајца.

- Акцији је претходила вишемјесечна истрага, а осумњичене теретимо за злоупотребу положаја, фалсификовање исправе, шумску крађу и недозвољену трговину - навела је Бавчићева.

Истакла је да за сада не може да наводи више детаља док не буде завршена акција и истрага.

Незванично сазнајемо да је један ухапшени полицајац из Коњица, а други из Сарајева.

Извор близак истрази је казао да су обојица сарађивали са шумокрадицама којима су дојављивали гдје има полицијских патрола, а када им је слободно да возе украдену шуму.

У МУП-у Кантона Сарајево потврдили су да су у оквиру акције претресали више локација у овом кантону. Нису наводили никакве детаље, нити саопштили шта су заплијенили.

Ово је у посљедња два мјесеца друга слична акција на подручју ФБиХ у којој су хапшени полицајци због помагања шумокрадицама. Тако је почетком априла у акцији тузланске полиције ухапшен командир Полицијске станице Кладањ Џавид Авдибашић и радник Шумског газдинства "Кладањ" Х. А.

Из Тужилаштва ТК тада је саопштено да су њихова хапшења наставак акције у којој су лисице на руке стављене директору ШГ "Кладањ" Реуфу Авдибашићу због примања мита. Џавид и Реуф су у родбинској вези и полицајац је свом рођаку Реуфу дојављивао да се против њега спроводе посебне истражне радње. Осим тога, полицајцу Џавиду на терет је стављено да је дуже вријеме шумокрадицама одавао информације гдје су полицијске патроле.

Акција "Играч"

Сарајевска полиција је у акцији "Играч", која је спроведена у сриједу, заплијенила десет килограма дроге и привела 25 особа због шверца наркотицима, разбојништва, уцјене и отмице. Тужилаштву Кантона Сарајево предато 14 осумњичених. Незванично сазнајемо да су међу ухапшенима Јусуф Јусић, Арнела Чакаловић, Тарик Јашаревић и Амар Фазлић и Ј. Б. Током акције је, осим дроге, пронађено оружје као и одређена сума новца за који се сумња да потиче од кривичних дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана