Полицајце туку, уједају и пријете им пиштољима

Небојша Томашевић
Полицајце туку, уједају и пријете им пиштољима

Бањалука - Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске постали су честа мета насилних, обијесних и жестоких момака који не бирају средства којим нападају чуваре реда.

Црне статистике говоре да су нападачи на полицију насртали оружјем, аутомобилима под пуним гасом али и голим песницама, ногама, палицама и столицама.

Према подацима МУП-а Републике Српске, нападачи су на полицију најчешће насртали на трговима и улицама приликом смиривања туча и ремећења реда и мира.

- Само прошле године евидентирано је 35 напада на полицијске службенике. Током тих напада пет полицајаца је повријеђено теже, а 20 лакше. У седам случајева полицајци су нападани приликом успостављања нарушеног јавног реда и мира. Седам напада је забиљежено приликом хапшења осумњичених, шест приликом контроле и регулисања саобраћаја, а 12 напада је забиљежено у осталим случајевима у којима су поступали полицајци - казала је портпаролка Министарства унутрашњих послова Републике Српске Даница Гњатовић.

Додала је да је забиљежен и напад на полицијског службеника приликом криминалистичке обраде осумњиченог лица. Према њеним ријечима, у току 2016. године евидентирано је 39 напада на полицијске службенике.

- У тим нападима два полицајца су повријеђана теже, а 34 су задобила лакше  повреде. Од тог броја, у 15 случајева полицајци су нападани приликом успостављања нарушеног реда и мира, а  у осам случајева приликом хапшења. Забиљежена су и четири напада на полицију приликом регулисања саобраћаја - рекла је Гњатовићева.

Најбизарнији и најнеобичнији напад у којем је пијани нападач угризао полицајца десио се лани у августу код Српца. Полиција је интервенисала у обезбјеђењу и истрази саобраћајне несреће, односно у судару "опел вента" и мопеда током којег је повријеђен малољетник. Возач "вента" Зоран Д. из Српца затечен је на мјесту несреће, па је рађен алко-тест. Утврђено је да у крви има 2,44 промила алкохола. Када му је саопштено да ће бити ухапшен, он је, како би избјегао да му ставе лисице на руке, насрнуо на полицију, оборио једног полицајца на асфалт и ујео га за руку. Овакви и слични примјери показатељи су каквим ризицима су свакодневно изложени "чувари реда" током обављања своје дужности.

Екстремни случајеви напада на полицијске службенике забиљежени су  на подручју Шипова и Дервенте. Тако су Данијел Д. и Жељан С. украденим "пасатом" ударили и теже повриједили полицајца који је покушао да их заустави у Горњим Колибама код Дервенте. Након тога, овај двојац је слетио возилом и ударио у стуб расвјете, па су тад и ухапшени. У Шипову је Стево Т. возилом "кеди" ударио полицајца који га је контролисао због пријаве да је раније пријетио суграђанки у овом граду. Њега је патрола након пријаве пријетњи уочила у Његошевој улици у Шипову и зауставила у намјери да га контролишу и испитају зашто је пријетио суграђанки. Један полицајац му је пришао и затражио документа, док је други био испред возила. Осумњичени је одбио да им преда лична документа те је нагло кренуо возилом и њиме по ногама закачио полицајца који се налазио испред аутомобила и побјегао.

У намјери да избјегне хапшење због крађе, на полицајце је насрнуо и Мирко К. из Лакташа. Он је, када су покушали да га ухапсе, извукао пиштољ и прислонио га полицајцу на главу, рекавши му да ће га убити ако га не пусти. Све се одиграло када су полицајци зауставили БМЊ у којем је Кукић био сувозач, а за воланом је био Горан Б. Полиција је сумњала да је  возило учествовало у крађи, па их је и зауставила. Док су службеници контролисали возача Горана Б., сувозач је изашао и почео да бјежи, а за њим је кренуо полицајац, који га је сустигао. Тад је Мирко К. извукао пиштољ и запријетио полицајцу те је успио побјећи, али је касније ухапшен.

Казне

Према новом Кривичном законику Републике Српске, за напад на полицајца, односно службено лице у вршењу службене дужности, може бити изречена новчана или казна затвора до пет година. Закон предвиђа да нападачу може бити изречена затворска казна од шест мјесеци до пет година уколико је службеном лицу нанесена повреда или му је пријећено оружјем. Међутим, нападач може бити ослобођен кривице ако је био под незаконитим или грубим поступањем службеног лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана