Каран о акцији „Систем“: Осумњичени дјечију порнографију продавали за даљу употребу

ГС
Каран о акцији „Систем“: Осумњичени дјечију порнографију продавали за даљу употребу

ПРИЈЕДОР - Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је данас да је у акцији кодног назива "Систем" извршен велики број претреса у сарадњи са надлежним тужилаштвима и да ће лица одговорна и за искриштавање дјеце за порнографију бити приведена правди, истакваши да међу њима има повратника у чињењу кривичних дјела.

Навео је да се, за разлику од досадашњих сличних акција, у овој радило о преступницима користе дјецу и малољетнике за дјечију порнографију што све скупа мора забринути, а полиција мора максимално појачати активностима против оваквих лица.

-Они су и зарађивали од тих материјала, дакле продавали, не само уступали и користили, него их продавали за даљу употребу. То је страшно у овом предмету и надам се да ће наше правосудне службе и надлежно тужилаштво пронаћи адекватан одговор за овакве преступе - рекао је Каран новинарима у Приједору.

Он је навео да Одјељење за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције Републике Српске у сарадњи са полицијским управама Бијељина, Добој и Бањалука, већ дуже ради на овој акцији.

-Честитам нашим колегама из ове три полицијске управе у Управе криминалистичке полиције и Одјељења за високотехнолошки криминалитет који рјешавају један специфичан облик криминалитета који врло негативне друштвене конотације, а ради се о кривичном дјелу искориштавање дјеце и малољетника у порнографији, а, рекао бих, и везано за ово, то је прање новца и недозвољена трговина и промет оружја и експлозивих материја -  додао је Каран.

Припадници Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске ухапсили су девет лица због сумње да су у претходном временском периоду извршила кривична дјела искриштавање дјеце за порнографију, прање новца и недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја, саопштено је данас из МУП-а.

Каран и директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић боравили су данас у Основној школи "Петар Кочић" у Приједору у оквиру кампање "Оружје не штити, оружје убија".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана