Подигнута оптужница за трагедију у Горњој Ламовити код Приједора: Пастир одговара за убиство ујака

Небојша Томашевић
Подигнута оптужница за трагедију у Горњој Ламовити код Приједора: Пастир одговара за убиство ујака

ПРИЈЕДОР - Радован Батар (30) из Кмећана код Бањалуке оптужен је за убиство ујака Драженка Мачкића (41), којем је задао смртоносни убод ножем у леђа током сукоба на ливади у Горњој Ламовити код Приједора.

Оптужницу је подигло приједорско Окружно тужилаштво, а потврдио Окружни суд у Приједору.

Према оптужници, злочин се десио 13. децембра прошле године око 22.45 часова на ливади званој Гајеви, на којој је Батар, заједно са ујаком Драженком и дједом Стојаном Мачкићем, поставио шатор ради номађења и испаше оваца. Њих двојица су претходно били заједно у угоститељском објекту “Пети неплан”, гдје су пили алкохолна пића.

- Након што су се вратили на ливаду на којој је био шатор, Батар је започео  расправу са млађим Мачкићем. У једном моменту свађа је ескалирала у сукоб. Оба су током обрачуна узели по дрвени штап са металном куком и ударали један другог. Тим штаповима случајно су ударили и Стојана Мачкића, који се умијешао како би спријечио даљи сукоб - наводи се у оптужници.

Додаје се да су након тога обојица одбацили штапове и почели да се туку песницама и рвају. Током нагуравања су пали на тло. Према оптужници, док су били на земљи, Радован Батар је узео преклопни нож и убо ујака Мачкића у леђа.

У оптужници стоји да је “оштрица ножа пробила леђа и оштетила јетру, усљед чега је дошло до масивног унутрашњег и спољашњег искрварења из великих крвних судова јетре и наступила смрт Драженка Мачкића”.

Мјештанка Горње Ламовите, не желећи да јој се помиње име, испричала је да јој је кобне ноћи у кућу упао непознат мушкарац и рекао јој да зове полицију јер ће га рођак убити.

- То вече из правца гдје је био шатор чула се галама, али нисмо обраћали пажњу. Нешто прије 23 часа у кућу је утрчао младић и рекао: “Убиће ме, зовите полицију.” Скаменила сам се од страха и закључала врата. Дала сам му телефон да зове полицију. Убрзо је  дошла и полиција, а један старији мушкарац је кукао. Чули смо касније да је неко убијен тамо ливади гдје им је био шатор. Не знамо шта се десило, били смо преплашени. Не познајем те људе, чували су ту стадо - рекла је та мјештанка након злочина, не желећи да јој помињемо име.

Она, као и други мјештани Горње Ламовите, вјерују да је свему кумовао алкохол јер су ујак и нећак, које су виђали и раније, пили у локалној кафани.

Номади

Драженко и Стојан Мачкић, те Радован Батар су често чували овце и магарце на подручју Приједора. Овце на испашу у Горњу Ламовиту довели су само неколико дана прије убиства. Мјештани Ламовите испричали су да су они и ранијих година ту долазили и да нису имали са њима проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана