Почело суђење због саобраћајке у Дебељацима код Бањалуке: Тијело страдалог било под точковима комбија

Небојша Томашевић
Почело суђење због саобраћајке у Дебељацима код Бањалуке: Тијело страдалог било под точковима комбија

БАЊАЛУКА - Тијело настрадалог Душана Ђаковића (44) из Бањалуке било је испод предњих точкова комбија “мерцедес” који је био наслоњен на стуб уз ограду у улици Академика Бранка Милановића у бањалучком насељу Дебељаци.

Потврдили су ово у бањалучком Окружном суду полицајац Синиша Метлић и криминалистички техничар Бојан Вученовић на суђењу Ранку Чавићу (67) из Бањалуке којег терете да је возећи тешко пијан комбијем ударио и усмртио Ђаковића.

- То је мала и уска улица под нагибом и када смо дошли по пријави о несрећи видјели смо комби на путу и да је испод предњих точкова тијело. Полицију је звао Младен Марковић који је рекао како је видио да се нешто дешава и да је тај комби поскочио и појурио низ обалу. Рекао је да није сигуран шта је било - рекао је Метлић који је радио увиђај несреће.

Додао је да су од свједока чули да се комби “пењао” уз улицу, да је запео и кренуо у рикверц те се ситуација отела контроли и возило је ударило Ђаковића који је био испред.

Истакао је да су тада алкотестирали осумњиченог возача комбија и утврђено је да је био пијан. Вученовић је казао да се комби налазио уз стуб ограде, а тијело је било испод прислоњено уз ограду.

Мајка настрадалог Ђаковића, Војна Игњатовић рекла је да не тражи одштету и кажњавање оптуженог.

- Што се мене тиче желим да буде ослобођен, а знам да је 100 одсто крив. О несрећи знам само оно што сам чула, јер живим у Добоју. Колико сам чула мој син Душан није био пјешак већ је био сувозач у комбију с оптуженим - рекла је Игњатовићева.

Бањалучко Окружно тужилаштво терети Чавића да је возећи тешко пијан комбијем ударио и усмртио Ђаковића 27. децембра 2022. године.

Према оптужници, Чавић је у стању тешког пијанства, са концентрацијом алкохола у организму од 2,45 г/кг, комбијем “мерцедес дајмлер бенц” ударио Ђаковића приликом скретања с макадамског пута у улицу Академика Бранка Милановића. Истиче се да је Ђаковић стајао око средине коловоза и окренут лицем према наилазећем возилу. Наводи се да оптужени није обратио пажњу на пјешака Ђаковића, иако није било објективних препрека које би спречавале да га уочи.

- Возилом је ударио оштећеног и он је одгурнут уназад те је пао, а затим је прегажен и вучен предњим дијелом возила оптуженог. Ђаковић је задобио тешке повреде од којих је преминуо на лицу мјеста - стоји у оптужници којом се Чавићу на терет ставља кривично дјело угрожавање јавног саобраћаја.

За смрт брата сазнао из медија

Александар Игњатовић казао је да је за смрт брата по мајци, Душана Ђаковића сазнао из медија.

- Нажалост за ову државу прво ме о несрећи обавијестио пријатељ из Швајцарске који је то видио у медијима и рекао да провјерим. Утврдио сам да је истина те сам то рекао мајци која је то тешко поднијела - рекао је Игњатовић.

Казао је да је из прича других чуо да су Чавић и његов брат тог дана били заједно те да је Чавић човјек који је склон алкохолу.

Ни он не тражи одштету те истиче да оптуженог лично не терети ни за шта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана