Почело суђење за изнуду: Привреднику пријетио бацањем динамита и затирањем породице

Небојша Томашевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Tри године након почињеног кривичног дјела и обуставе истраге, у бањалучком Окружном суду почело је суђење Николи Бајићу (38) из Бањалуке кога терете за покушај изнуде 215.000 евра од привредника Сенада Зејнића из Прњавора којем је пријетио бацањем динамита и да ће завршити у пласичним кесама“.

Истрагу против оптуженог започело је аустријско тужилаштво у Грацу, а потом је уступљена бањалучком Окружном тужилаштву.

Због овог случаја на три године затвора осуђен је стручни сарадник у поменутом тужилаштву Тарик Хаџибеговић јер је узео 3.500 евра мита од Зејнића како би “погурао” истрагу против особа које су од његовог сина изнудиле велики износ новца.

Тужилац Игор Цимеша на почетку суђења прочитао је оптужницу те истакао да сматра да ће саслушање пет свједока и материјални докази потврдити да је Бајић починио кривично дјело за које га терети.

Бранилац оптуженог, адвокат Зоран Јошић истакао је да је оптужница неосновна и заснована на незаконитим доказима.

- Број са којег је,  према оптужници,  мој брањеник позивао Сенада Зејнића уопште не постоји. Тај број нити телефон од њега није ни одузет. Тако се у налогу за истрагу коју је отворило аустријско тужилаштво наводи да је тај број регистрован на једну компанију, али да не постоји - рекао је Јошић.

Осим тога, адвокат је приговорио и мјесној надлежности суда, јер како тврди, нема доказа да је истрага против његовог клијента обустављена у Аустрији.

Јошић је подсјетио да је бањалучко Окружно тужилаштво 23. октобра 2020. године обуставило истрагу против Бајића, а не зна се зашто је она поново покренута.

Бајића оптужница терети да је од 2. до 11. јула 2020. године покушао да изнуди новац од Сенада Зејнића на име наводног дуга његовог сина Елвиса. Како се наводи, оптужени је почетком јула те године путем телефона с аустријског броја позвао Сенада Зејнића и представио му се као Адмир из Љубљане те тражио да измири дуг за сина Елвиса од 3.200 евра.

- Оштећени Сенад је пристао да врати дуг, али је Бајић под разним изговорима избјегавао да се састану. Након тога, опет га је 9. јула 2020. године звао те тражио 20.000 евра, а затим и 100.000 евра. Потом га је позвао 11. јула 2020. године те му опсовао крваву мајку и запријетио да ће од њега наплатити новац који је крваво зарадио. Затражио да врати новац који је на камату посудио Елвису Зејнићу и то 215.000 евра. Након тога је оштећеном упутио озбиљне пријетње „да ће му уколико не врати дуг угасити лозу и фамилију да не зна са ким има посла и да ће на њега бацити динамит, да ће га у праху покупити и да ће оштећени завршити у пластичним кесама” - наводи се у оптужници бањалучког Оружнг тужилаштва.

Након пријетњи, Сенад Зејнић је  12. јула 2020. године, плашећи се за безбједност себе и  породице, поднио кривичну пријаву у Полицијску станицу Прњавор. Бајић је послије те пријаве и ухапшен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана