Почело суђење у предмету “Скај”: Начелник МУП-а Српске први на клупи за свједоке

Небојша Томашевић
Почело суђење у предмету “Скај”: Начелник МУП-а Српске први на клупи за свједоке

САРАЈЕВО - Тужилац Дубравко Чампара казао је у Суду БиХ да ће кривицу Далибора Раилића Дугог и других оптужених у предмету “Скај” доказивати са 76 свједока и бројним материјалним доказима, а као први свједок биће саслушан начелник Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а Републике Српске Младен Марић.

Вијеће Суда БиХ прије почетка суђења раздвојило је поступак против оптуженог Александра Ивковића, јер је недоступан, а затим је читањем оптужнице и уводним ријечима странака почео процес против осталих.

Осим Раилића у овом случају суди се Александру Миљатовићу, Игору Репајићу, Харису Гредељу, Мирјани Вујовић, Жељку Симићу и Гордану Гвоздену, које између осталог, терете за организовани криминал, убиство начелника приједорске криминалистичке полиције Раденка Башића, прање новца те шверц дроге.

Тужилац Чампара је појаснио да ће први свједок Марић говорити одакле су стигли докази из “Скај” апликација, на који су начин прикупљени.

- У наредном периоду биће презентовани и видео-материјали који доказују која су возила користили оптужени те како се вршила примопредаја дроге. Биће презентован велики број материјалних доказа - нагласио је Чампара.

Раилићев адвокат Јадранка Ивановић истакла је да је њен клијент био у другачијој вези са убијеним Башићем што ће се показати током поступка.

- Он нема никакве везе са убиством. Одбрана ће доказати да није био ни у нарушеним односима, а чак је имао и одређену комуникацију изван његових активности - појаснила је Ивановићева.

Миљатовићев адвокат Раде Ћулибрк је казао да је признање његовог брањеника прибављено на незаконит начин.

Раилића терете да је организовао групу за убиство начелника криминалистичке полиције Приједор Раденка Башића, као и групу за шверц дроге. Осим Раилића за учешће у убиству Башића оптужени су Миљатовић и Репајић, којима се такође на терет ставља и шверц наркотика. Према оптужници Раилић је наручио убиство, Миљатовић је означен као директни извршилац ликвидације, а Репајић као његов помагач у бијегу и припреми. У овом случају за организовани шверц дроге још су оптужени Гредељ, Вујовићева, Гвозден и Симић. У оптужници стоји да су дрогу кријумчарили од 2020. до марта 2022. године, а све су се договарали преко криптованих апликација “Скај” и “Аном”. Како је наведено група је наркотике, које је између осталог набављала у Црној Гори, али и Колумбији, транспортовала у БиХ, гдје ју је скривала и даље пласирала на илегалном нарко-тржишту у земљи и иностранству. Ова оптужница прва је коју је Суд БиХ потврдио, а која се односи на доказе који су прибављени из апликације “Скај”.

 Белгија

Поступак против Александра Ивковића је раздвојен, јер се он ни други пут није појавио на суђењу. Његов адвокат Мирсад Црновршанин је казао да се налази у Белгији у притвору. Адвокат је истакао да му није познато због чега је Ивковић у притвору. Тужилац Дубравко Чампара је појаснио да је путем Европола обавијештен да је Ивковић у Белгији ухапшен са двије особе из БиХ и то због незаконитог ношења оружја и јер су на возилу у којем су се налазили биле фалсификоване регистарске таблице. Чампара је казао да је тражио изјашњавање белгијског тужилаштва, али да одговор није добио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана