Почело суђење држављанину САД и БиХ Владимиру Опачеку: Избо познаника па кренуо за њим

Небојша Томашевић
Почело суђење држављанину САД и БиХ Владимиру Опачеку: Избо познаника па кренуо за њим

БАЊАЛУКА - Држављанин САД и БиХ Владимир Опачек (28) из Бањалуке, који је оптужен да је ножем убо познаника Срђана Јовића, након злочина отишао је за њим у стан његових пријатеља као да се ништа није догодило.

Јовић је у Окружном суду, на суђењу Опачеку, испричао да га је он убо изненада без икаквог повода и да је ишао за Јовићем док је овај бјежао од њега.

- Тог дана био сам у стану код друга Давора Дујдупа у насељу Старчевица и, кад сам излазио из зграде оптужени ме напао. Изненада је насрнуо на мене на степеницама на излазу из зграде, убо ме ножем након чега сам пао - казао је Јовић те додао да је успио да устане и крене да бјежи.

Према његовим ријечима утрчао је у зграду и отишао до четвртог спрата, а оптужени је ишао за њим.

- Успут сам срео неке жене и рекао да зову полицију и попео се скроз до четвртог спрата и бјежећи од њега поново сам се вратио до излаза гдје је стигла полиција - рекао је Јовић.

Оптужени Опачек га је упитао зашто не каже да су заједно улазили у стан код његових другара гдје су сједили око 15 минута прије доласка полиције, те га упитао да ли га је нападао у стану.

Јовић је потврдио да је тачно да је оптужени ипак ушао у стан за њим након што га је убо и да га тада више није нападао.

- То се десило када сам се враћао са четвртог спрата зграде гдје сам побјегао послије напада. Оптужени је за мном ушао у стан гдје су били Дујдуп и Марко Гамбирожа. У стану се смирио и није пријетио. Питали смо га зашто то уради, а он је рекао да сам му раније путем телефона свашта рекао и псовао, што није тачно. Ни данас не знам зашто ме напао, јер нисмо били у сукобу - рекао је Јовић

Оптужница Опачека терети да је у стању битно смањене урачуњивости 3. јануара прошле године покушао да убије Јовића испред зграде у улици Рајка Боснића у бањалучком насељу Старчевица. Наводи се да је оптужени тог дана сачекао Јовића испред зграде, напао га и ножем убо у груди. Специјалиста судске медицине Далибор Недић потврдио је у суду да је вјештачењем потврдио да је Јовић у нападу задобио повреду опасну по живот те да је само хируршка интервенција спријечила фаталан исход.

Лијечење

Специјалиста психијатрије и субспецијалиста форензичке психијатрије Сања Вукадиновић Стојановић казала је да је утврдила да оптужени Владимир Опачек има емоционално нестабилни поремећај личности.

- У вријеме кривичног дјела због тога, али и менталног поремећаја усљед зависности од опијата био је у стању битно смањене урачуњивости - појаснила је Стојановићева.

Предложила је обавезно психијатријско лијечење оптуженог од најмање шест мјесеци. Истакла је да постоји опасност да би оптужени могао да понови или почини ново кривично дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана