Почело суђење бившој директорки Агенције за банкарство РС Славици Ињац

Небојша Томашевић
Почело суђење бившој директорки Агенције за банкарство РС Славици Ињац

БАЊАЛУКА - Суђење бившој директорки Агенције за банкарство РС Славици Ињац, коју терете за организовани криминал у предмету "Бобар банке", након три одлагања и 13 мјесеци чекања коначно је почело читањем обимне оптужнице у Окружном суду у Бањалуци.

Републички Тужилац Сњежана Петковић више од три сата је читала шта се све оптуженима у поменутом предмету ставља на терет. Предмет против Ињчеве је због њених здравствених проблема пребачен у Окружни суд у Бањалуци 30 октобра прошле године. Осталим  оптуженима суђење се води у Суду БиХ. Почетак суђења Ињчевој у Окружном суду био је заказан за 27. фебруар, али се тада испоставило да надлежно Републичко тужилаштво уопште нема оптужнице па је процес морао да буде одгођен. Послије тога суђење Ињчевој још два пута је одгађано. Последње рочиште одгођено је због измјене члана судског вијећа.

Оптужницу у предмету "Бобар банка" подигло је Тужилаштво БиХ  у марту 2017. године и њом је тада обухваћено 16 особа. Стављено им је на терет да су од 10. јула 2009. до 27.11. 2014. године дјеловали као злочиначка организована група која је финансијским криминалом и разним злоупотребама начинила штету од 122,5 милиона КМ и довела до пропасти Бобар банке.  Ињац је стављено на терет да је још од јула 2009. године имала сазнања да поменута банка послује с великим кредитним ризиком, али и поред тога није ништа предузела иако је била дужна.

Оптужница има 255 страница, Републичко тужилаштво у овом предмету планира да саслуша око 60 сведока, три вјештака као и да предочи бројне материјалне доказе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана