Побјегао у САД, па изручен БиХ: Ослобођен оптужби за убиство од прије 30 година

ГС
Foto: Г.С.

БИХАЋ – Након одржаног усменог, главног и јавног претреса у кривичном поступку против оптуженог Џевада Пајазетовића Кантонални суд у Бихаћу донио је првостепену пресуду којом се ослобађа од оптужбе да је починио кривично дјело убиство, саопштено је из Кантоналног суда Бихаћ.

Како су саопштили из Кантоналног суда у Бихаћу, након претреса у кривичном поступку против оптуженог Џевада Пајазетовића донијели су првостепену пресуду којом се ослобађа од оптужбе да је починио убиство.

„Ставља се ван снаге Пресуда Кантоналног суда у Бихаћу од 20. октобра 1999. године и Пресуда Врховног суда Федерације Босне и Херцеговине од 12. децембра 2000. године. Против ове пресуде дозвољена је жалба Врховном суду Федерације Босне и Херцеговине у року од 15 дана од дана пријема писменог отправка исте“, пише, између осталог, у пресуди Кантоналног суда у Бихаћу.

Подсјећамо, Пајазетовић се теретио за убиство које се догодило још давне 1994. године када је убијен Дервиш Окић.

Осумњичени Пајазетовић је пуштен из притвора 1996. године како би чекао суђење, те побјегао у Сједињене Америчке Државе.

На суђењу у одстуству, Пајазетовић је осуђен на 15 година затвора, док му је Врховни суд Федерације БиХ смањио казну на 11 година затвора.

Он је 2021. године ухапшен у САД, а 2022. године изручен правосудним институцијама БиХ.

Како пишу федерални медији он је живио у мјесту Дес Моинес, у савезној држави Ајова у САД мирним породичним животом.

Истичу да је радио у творници гума, док је 2004. добио држављаноство САД.

Супруга и он су двије године раније купили кућу у САД.

Након изручења БиХ поново му је суђено, а сада је ослобођен кривице.

Како се наводи у оптужници на основу које је раније осуђиван, он је током рата био у јединици која је чувала границу са Хрватском.

Према наводима из оптужнице, покушао је 1994. године илегално да пренесе гориво из Хрватске у БиХ, а то је примијетио војник Дервиш Окић који је био задужен да спријечи кријумчарења.

Према доступним информацијама, Окић тражио да 10 одсто горива преда војној бригади, што је Пајазетовић одбио.

Тада је наводно дошло до свађе и Окић је испалио три хица упозорења у земљу, па је Пајазетовић пуцао и убио га.

Пајазетовићев адвокат је све вријеме тврдио да је он пуцао у самоодбрани јер га један од Окићевих метака погодио у ногу, преносе Независне
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана