Пљачкаша одали отисци на селотејп траци

Небојша Томашевић
Пљачкаша одали отисци на селотејп траци

Бањалука - Биолошки трагови Немање Умјеновића (25) из Бањалуке, једног од шест ухапшених у акцији "Типер", остали су на мјесту пљачке 250.000 евра од власника месне индустрије "Дим-Дим" Душана и Стеве Травица, сазнаје "Глас Српске".

У приједлогу за одређивање притвора Умјеновићу и осталим ухапшеним се наводи да је он пљачку месара починио заједно са за сада два непозната лица 4. децембра прошле године.

Наводи се да су они тада, осим 250.000 евра, украли још 16,6 хиљада марака. Извор близак истрази казао је да је Умјеновића са овом пљачком повезао траг који је ДНК вјештачењем откривен на селотејп траци пронађеној током истраге. Осим овога, тужилаштво терети Умјеновића да је био члан злочиначког удружења којем су припадали и остали ухапшени у акцији "Типер": Јовица Грујић (24), Ђорђе Брнић (25), Владимир Станић (29), Срђан Мацановић (25) и Жељко Грубор (25), сви из Бањалуке. Ово удружење је дјеловало од октобра 2014. до јула 2015. године. Осим поменуте шесторке, чланови удружења били су држављани Србије Александар Вучић, Бранислав Тараба и Милош Радоја, који су за сада избјегли хапшење. За њима ће бити расписане потјернице. Током истраге полиција је дошла до сазнања да су поменута лица за нешто мање од годину опљачкали више киоска, међу којима и неколико у власништву "Гласа Српске", те два објекта трговачког ланца "Мој маркет", бензинску пумпу "Крајина петрол", као и спортску кладионицу "Бет лајв". Углавном су крали новац и цигарете. Процјењује се да су тако "зарадили" пола милиона марака.

Из приједлога за одређивање притвора види се да је украдене цигарете препродавао осумњичени Станић. Осим тога, Грубор, Грујић и Вучић, који је у бијегу, терете се за пљачку Павловић банке у Бијељини, из које су 12. августа ове године украли 6.630 марака. Тако када се све зброји, чланови осумњичене криминалне групе украли су нешто више од милион марака.

Републичко јавно тужилаштво у петак је од Окружног суда Бањалука затражило да свим ухапшеним одреди притвор. Тужилац Светланка Бијелић је казала да се притварање тражи због бојазни да ће осумњичени на слободи утицати на свједоке, поновити дјело и због бојазни од ремећења реда и мира. Адвокати су се успротивили том приједлогу јер сматрају да за то нема основа.

Грујићев бранилац Дарко Кременовић сматра да се у овом случају не може ни говорити о злочиначком удружењу и да нема доказа за оно што тужилаштво тврди.

- Мог брањеника тужилаштво помиње у два случаја, али ни за то нема довољно доказа, а камоли да је био члан злочиначког удружења. Зато приједлог да му се одреди притвор треба одбити - рекао је Кременовић.

Адвокат Умјеновића, Гордан Јовишевић, такође тврди да нема доказа против његовог брањеника. О приједлогу за притвор осумњиченима одлучиће судија за претходни поступак бањалучког Окружног суда. До закључења овог броја "Гласа Српске" судија није донио своју одлуку.

Сви ухапшени у акцији "Типер" су одраније познати полицији по бројним кривичним дјелима. Привођени су и у априлу прошле године у акцији "Сјенка". Полиција их је тада сумњичила за пљачку 20 продавница, из којих су украли цигарете вриједне 20.000 КМ. Држављани Србије Тараба и Радоја, који су избјегли лисице у Бањалуци, ухапшени су у јуну прошле године у црногорском љетовалишту Сутоморе када су опљачкали маркет "Воли".

Признање

Осумњичени Ђорђе Брнић током истраге признао је кривицу за три кривична дјела која је починио, казала је његов адвокат Душка Богојевић.

- Он нема никакве везе са злочиначким удружењем и пљачком Павловић банке и супружника Душана и Стеве Травица. Нема везе са организованим криминалом. Шта је урадио признао је, за остало нема доказа - казала је Богојевићева.

Брнић је, сазнајемо, признао да је учествовао у пљачки киоска "Минутица" на бањалучком Булевару Живојина Мишића, објекта "Мој маркет" у бањалучком насељу Старчевица и киоска "Број 15" у улици Краља Петра Првог Карађорђевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана