Педофилима 20 година затвора: Обљубили дјевојчицу из Лопара

ГС
Педофилима 20 година затвора: Обљубили дјевојчицу из Лопара

БАЊАЛУКА - Врховни суд Републике Српске правоснажно је осудио Коју Николића (60) и Спасоја Видаковића (46) из Лопара на 20 година затвора због обљубе малољетне дјевојчице.

Николић је осуђен на десет и по, а Видаковић на девет и по година. Оглашени су кривим за обљубу дјевојчице, која је тада имала 13 година и седам мјесеци, те због упознавања дјетета с порнографијом коју су јој приказивали на мобилним телефонима. Дјела су почињена у октобру 2018. године на двије различите локације.

Одбили жалбу

“ Судско вијеће је одбило жалбу одбране као неосновану, док се тужилаштво није ни жалило. У потпуности је потврђена првостепена пресуда коју је изрекао Окружни суд у Бијељини “ рекла је секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић.

Суђење у овом предмету је било затворено за јавност. У првостепеној пресуди се наводило да су оптужени ради задовољења полних нагона искористили стање недовољне душевне развијености жртве, одгојну запуштеност и тешке социјалне и материјалне прилике породице у којој живи, те велику несразмјеру у животној доби. Николић је од жртве старији чак 44 године.

“ Након извршене обљубе, жртву су застрашивали и пријетили да ће је убити ако проговорио о томе што јој се десило” наводило се у пресуди.

Кроз какав пакао је жртва прошла свједочи психијатријско вјештачење у којем се наводило да су дјела оптужених оставила посљедице на психичко здравље жртве и њен душевни развој и одгој због преживјеле сексуалне трауме. Као жртва сексуалног насиља, дјевојчица је издвојена из средине у којој је живела ради заштите, али и одгоја смјештена у сигурну кућу.

Пријетио убиством

У изречену казну Николићу и Видаковићу је урачунато вријеме проведено у притвору од 23. јула 2019. до 1. априла 2020. године. Одлуком Врховног суда РС тада су обојица пуштена на слободу, али је 15. априла та одлука поништена и враћени су иза решетака.

Њихово пуштање на слободу изазвало је оштру реакцију шире друштвене заједнице, а посебно мјештана Лопара. Реговала су и бројна удружења за заштиту жена и дјеце од насиља, као и појединци на друштвеним мрежама што се, између осталог нашло и међу доказима тужилаштва, преноси Аваз.

Највећи револт исказивали су родитељи жртве, који су се добро познавали са оптуженим Николићем. Током првостепеног постука отац жртве је чак пријетио убиством Николићу, наводећи да га “очима не може гледати”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана