Павловић ухапшен у наставку акције Трезор: Крио 573.000 КМ отетих од Алфа секјуритија

Небојша Томашевић
Павловић ухапшен у наставку акције Трезор: Крио 573.000 КМ отетих од Алфа секјуритија

Бањалука - Жељко Павловић из Кнежева ухапшен је у наставку акције "Трезор" због сумње да је помогао пљачкашима да сакрију плијен око 573.000 марака које су отели од радника агенције "Алфа секјурити" у кругу бањалучке фирме "Метал", сазнаје "Глас Српске".

Извор близак истрази казао је да полиција терети  Павловића да је од пљачкаша преузео новац и однио га у Кнежево и сакрио.

- Након неког времена разбојници су дошли и он им је предао новац који је сачувао за њих. За ту услугу добио је наводно 20.000 марака. На тај начин помогао им је да прикрију трагове злочина  - рекао је извор "Гласа Српске".

Пљачку новца од радника "Алфа секјурити" починили су 18. јануара 2010. године Синиша Страживук, Винко Кнежевић и Ђорђе Ћулум који је "типовао" посао. Приликом пљачке рањен је радник обезбјеђења Јадранко Гранула, а разбојници су побјегли са 18 кодираних врећа у којима је био пазар "Делта максија" и пумпи "ОМВ".

У Министарству унутрашњих послова Републике Српске, наводећи иницијале, потврдили су да су ухапсили Павловића.

- Постоји сумња да је Ж. П. као члан организоване криминалне групе помогао разбојницима који су 18. јануара 2010. године у предузећу АД "Метал" одузели  572.857 од радника "Алфа секјурити". Теретимо га за помагање, организовани криминал и разбојништво - рекли су у МУП-у Републике Српске.

Додали су да су у оквиру хапшења претресли неколико локација на подручју Бањалуке, али не могу да откривају детаље.

Акција "Трезор" започета је у фебруару 2017. када су осим   поменутих Страживука (49) и Кнежевића ухапшени Јовица Караћ (42), Милош Мрђан (42), и још неколико лица из Бањалуке. Они су тада и притворени.

Полиција претпоставља да је у групи било још најмање десет криминалца. Ова криминална група је откривена захваљујући исказу њихових саучесника Милана Рељића (48), који је раније ухапшен и затворен због пљачке бањалучке Комерцијалне банке, те  Далибора Марића који је радио у тој банци као обезбјеђење. Осим поменутих  криминалној групи припадали су и Славиша Ћулум, Аљоша Галић, Војислав Шешум  који се такође налазе  у затвору. Са овом групом су радили и Дејан Дошен, Невенко Божичић и бивши судски полицајац Винко Кнежевић, који су у бјекству. У пљачкама је учествовао и Мехо Адровић који се, како сазнајемо, налази у иностранству.  Према информацијама из истраге криминална група коју је затворио "Трезор" највећи плијен од 1.035.230 марака узела је из Комерцијалне банке у центру Бањалуке у априлу 2011. године. Већина тог новца је нађена. На терет им је још стављено да су два пута опљачкали Нову бањалучку банку, данашња Уникредит банку, из које у отели укупно 53.426 марака. Терете их и за пљачку Рајфајзен банке, из које су узели 33.468 КМ и пљачку Господарске банке, из које су према Тужилаштву, однијели 48.000 КМ, а према полицији свега 2.500 КМ. У кривични досије им је стављена и пљачка 81.590 марака из Тржног центра "Тропик" у Приједору, те напад на транспорт новца "Пошта Српске" током којег су отели 229.854 КМ у Бањалуци од радника обезбјеђења Агенције "Центурион". Групи се ставља на терет и два бомбашка напада и рањавање Бојана Мрђана у кафићу "Кингс". Акцију "Трезор" води Републичко тужилаштво из којег је саопштено да је овај предмет у фази истраге и да не могу да откривају детаље.

Бомбе и рањавање

Тужилаштво је појединце ухапшене у акцији "Трезор" тада теретило и за друга дјела. Тако је за постављање експлозивне направе под "рено" директорке "Фармалијека" Миленке Вучен и бацање бомбе на кафе бар "Шејкерс" осумњичен Милан Рељић који је то наводно урадио по налогу Јовице Караћа.

Караћа Тужилаштво терети још и за рањавање Бојана Мрђена у бањалучком кафе бару "Кингс". Сви напади су изведени у циљу утјетривања дугова и изнуде новца. Бомба под "рено" је активирана јер је Вученова наводно дуговала 40.000 КМ Караћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана