Пало шест осумњичених шверцера дроге и оружја, заплијењени возила и рачунари

Небојша Томашевић
Пало шест осумњичених шверцера дроге и оружја, заплијењени возила и рачунари

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Шест особа ухапшено је у акцији „Голден“ због сумње да су се бавили шверцом наркотицима и оружјем, а терете их и за прање новца, потврдили су у Агенцији за истраге и заштиту (СИПА) не откривајући имена.

„Глас Српске“ сазнаје да је  акција  усмјерена ка криминалној групи Златана Ћука из Бијељине, који се већ дуже вријеме налази у бјекству.  Према незваничним информацијама, у акцији су ухапшени Саво Нешковић, Синиша Перић, Жељко и Далибор Симић,  Радан Дотлић, те још једна особа.

Како су нам рекли у СИПА током акције претресено је 14 локација на подручју Угљевика и Бијељине те заплијењена два возила и рачунарска опрема и документација.

- Акцију су спровели полицијски службеници СИПА, заједно са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске. Наведене активности спроводе се због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела организовани криминал, неовлашћени промет опојних дрога, неовлашћени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе  и прање новца - саопштила је СИПА.

Појашњава се да су претреси  и привремено одузимање документације обављени  по налогу Суда БиХ и под надзором Тужилаштва БиХ у сарадњи са полицијским службеницима Полиције Брчко дистрикта и МУП-а Кантона Сарајево.

 - Током рада по предмету, СИПА је остварила добру међународну сарадњу са Тужилаштвом и полицијом Њемачке, Европолом и канцеларијом ФБИ при Амбасади Сједињених Америчких Држава (САД) у БиХ  - наводи се у саопштењу СИПА.

 Из Тужилаштва БиХ  претходно је саопштено да је ријеч о предмету у којем се користе докази добијени дешифровањем “Скај” и “Аном” апликација, а предмет се односи на бијељинску групу осумњичених.

-Након привођења, осумњичени ће у законском року од 24 сата бити предати поступајућем тужиоцу, који ће их испитати и донијети одлуку о даљим активностима, приједлогу притвора или мјера забране и даљим истражним радњама у предмету - рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Златан Ћук који је  на мети акције, познат је полицији и важи за особу блиску криминалном “Шкаљарском клану”. Његово име помиње се  у оптужници против организоване криминалне групе Далибора Раилића, осумњичене за трговину дрогом и убиство начелника Сектора криминалистичке полиције ПУ Приједор Раденка Башића. Према  тој оптужници, Раилић је од Ћука набављао одређену количину дроге што је откривено декрипцијом њихових „Скај” комуникација.

Име Ћука у јавности је помињано и у предмету против Дарка Елеза, који је био под истрагом због сумње да је планирао Ћукову ликвидацију.

Ђук  је постао познат по “кокаинској журци” када је, током пандемије корона вируса и потпуног локдауна ухапшен у викендици у Сувом Пољу код Бијељине заједно са старлетом Тијаном Максимовић званом Тијана Ајфон и још 14 особа. Био је учесник оружаног напада на кафе бар “Фићо” у Бијељини, који се догодио у мају 2009. године. Тада су од рикошета из аутоматске пушке рањени Горан Ерак, Јаско Шабић и Един Хамидовић. Због сумње да је учествовао у нападу исту ноћ ухапшен је Дражен Благојевић, док је Ћук мјесец био у бјекству.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана