Пале: Сумњива болест алиби за тужиоца Биљану Петровић

Горан Маунага
Пале: Сумњива болест алиби за тужиоца Биљану Петровић

Пале - Власник амбуланте у Власеници и посланик СДС-а у Народној скупштини РС Остоја Драгутиновић спасио је тужиоца Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву Биљану Петровић од одговорности због неизласка на увиђај послије двоструког убиства у Палама, тако што је посвједочио да је она тога дана била болесна, иако је била дежурни тужилац.

Због неизласка Петровићеве на увиђај и опструкција и пропуста тужиоца Станка Нујића, који је водио истрагу, убиство Далибора Фуртуле и Владислава Пашалића, почињено 29. септембра 2011. године у селу Миошићи код Пала, и даље је неразјашњено.

Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ покренула је 20. октобра 2011. године дисциплински поступак против Петровићеве, али је она успјела да се спаси захваљујући Драгутиновићу, тврдећи да је тај дан била болесна и да је он прегледао у својој амбуланти. Драгутиновић је на позив дисциплинског тужиоца дао изјаву о болести и лијечењу Петровићеве, чиме је она амнестирана од одговорности. Остало је, међутим, неразјашњено питање како је Петровићева тај дан могла бити дежурни тужилац, ако је била болесна.

Петровићева није жељела да говори о дисциплинском поступку, али ни да детаљније објасни нелогичан слијед дешавања на дан двоструког убиства.

- Све што вас интересује у вези са дисциплинским поступком питајте ВСТС. Постоје одлуке које се могу и оне које се не могу објављивати. Ја вам о томе ништа нећу рећи. За овај предмет питајте Нујића. Када се десило то убиство ја сам њега само мијењала - казала је Петровићева устврдивши да је руководила увиђајем и да је све урадила по закону.

Драгутиновић је рекао да је позван да да изјаву у вези са лијечењем Петровићеве, али да се не сјећа када, гдје и коме је дао ту изјаву.

- Она је мој пацијент и ја сам такву изјаву и дао. Хтјели су да усмено потврдим оно што сам написао, а о дијагнози и болести вам не могу ништа рећи, јер се ради о љекарској тајни. Она је била болесна и лијечила се код мене и то сам потврдио - казао је Драгутиновић.

Из Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТС-а нису одговорили на питања о детаљима поступка против Петровићеве, него су само истакли да је против ње вођен дисциплински поступак и да је изречена адекватна дисциплинска мјера.

"Глас Српске" је још у фебруару прошле године указао на пропусте у истрази двоструког убиства које је шокирало Пале. Извор близак истрази рекао је тада да је због немара и чудних одлука Петровићеве и Нујића истрага кренула погрешним путем већ од првог дана. Наиме, осумњичени за убиство Светко Фуртула полицији је добровољно признао да је убио двојицу младића, објаснивши до најситнијих детаља како је то урадио. Полиција је о томе обавијестила Петровићеву, али она ни тада није дала смјернице за њихов даљи рад. Истрагу је затим преузео замјеник главног окружног тужиоца Нујић, коме је Фуртула такође признао убиство, али он о томе није сачинио записник, него је полицији наложио да Фуртулу поново саслушају. Фуртула је поново полицији описао како је извршио убиство, али изјава дата полицији, за разлику од оне која је требало да буде сачињена у тужилаштву, по закону није доказ. У поновном разговору с Нујићем, у присуству браниоца, Фуртула одбија било какву сарадњу. Непрофесионализам тужилаца, навео је наш извор, прикривен је тако што је у сарадњи с појединцима из Основног суда Соколац Фуртули изречена казна од двије и по године затвора за незаконито посједовање оружја. На томе је све завршено, а починиоци убиства су и двије године касније непознати.

Истрага у току

Портпарол Окружног тужилаштва Источно Сарајево Невен Крамер је рекао да још траје истрага двоструког убиства у Палама.

- Истрага у том предмету је у току и на њему и даље ради тужилац Нујић - казао је Крамер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана