Отели 16.000 КМ и добили 16 година робије

Небојша Томашевић
Отели 16.000 КМ и добили 16 година робије

Бањалука - Драган Чулић (40), Зоран Дакић (34), Витомир Тица (32) и Александар Јарић (34) из Мркоњић Града осуђени су у бањалучком Окружном суду на 16 година затвора због пљачке дилера девиза Петра Ступара у Мркоњић Граду од кога су отели 7.000 евра и 2.000 марака.

Највишу казну од пет година добио је Чулић, док су Дакић и Тица осуђени на по четири године робије. Јарићу су изречене три године затвора.

Пресуду је изрекло вијеће којем је предсједавала судија Сњежана Кудрић. Осуђена четворка, осим затворских казни, обавезана је да врати отети новац.

Према пресуди, они су у ноћи између 16. и 17. децембра 2003. године у Мркоњић Граду брутално претукли тада дилера девизама Ступара и његову невјенчану супругу Деју Зељковић. У пресуди се наводи да су се они "опел кросом" довезли у улицу која је недалеко од куће Ступара и ту паркирали ауто, па су у пљачку отишли пјешке. По доласку пред кућу, залупали су на врата. Када су им супружници отворили, тројица разбојника су кренула у напад, а четврти је чувао стражу испред куће. Током пљачке један од разбојника Ступара је ударио песницом у главу, а други је напао Деју Зељковић и затворио јој уста шаком да не би могла да галами. Захтијевали су да им предају сав новац. Брутално су их тукли, а када им је Ступар рекао да новац држи у капуту, покупили су сву његову гардеробу и побјегли. У једном од капута су нашли новац и подијелили, а одјећу су бацили недалеко од куће.

У образложењу пресуде суд је навео да је приликом одмјеравања казни као отежавајућа околност за Чулића, Дакића и Тицу узето то што су раније осуђивани.

Опљачкани Петар Ступар, који данас има 84 године, раније је у суду потврдио да су га напала три или четири разбојника, али и истакао да не зна ко су јер је била ноћ. Он се присјетио да је један разбојник тукао њега и говорио му да ће га заклати ако не да новац. Испричао је да је други разбојник тукао његову невјенчану супругу Деју која се разбољела послије пљачке и након неколико година умрла.

Одбрана

Адвокат осуђених Драгана Чулића, Александра Јарића и Зорана Дакића, Милица Цвијановић нагласила је да је изненађена и разочарана оваквом пресудом.

Цвијановићева је истакла да Тужилаштво није прикупило добре доказе против њених брањеника који би потврдили њихову кривицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана