Осуђивани провалник из Бањалуке украо 37.500 КМ

Небојша Томашевић
Осуђивани провалник из Бањалуке украо 37.500 КМ

Добој - Ратко Пантош (39) из Бањалуке, који је раније осуђиван због тешких кривичних дјела, ухапшен је у оквиру акције "Провалник" добојске полиције због сумње да је на подручју ове полицијске управе починио провале тешке 37.500 марака.

Он је осумњичен да је током 2016. године на подручју Шамца, Модриче и Теслића провалио у више кућа, одакле је крао новац, златни накит и другу вриједну робу.

Из Полицијске управе Добој, наводећи иницијале, казали су да га, осим за крађе, терете и за недозвољено држање оружја.

Пантош је у посљедње вријеме промијенио више адреса и пребивалишта, а познат је по разбојништвима и крађама, али и по бјежању из затвора.

У кућу М. Б. у Гребеницама код Шамца провалио је у марту 2016. године. Украо је одређену количину златног накита, телевизор и новац, а власник је штету процијенио на 19.500 марака. Након ове пљачке мировао је до октобра, када је провалио у кућу С. И. у Булетићу код Теслића, одакле је украо златни и сребрни накит вриједан 4.000 марака. Само мјесец касније опљачкао је и кућу Л. В. у Милошевцу код Модриче, гдје је власника "олакшао" за 14.000 марака.

У Полицијској управи Добој су истакли да је истрагом утврђено да су све провале урађене на скоро идентичан начин.

- Осумњичени Р. П. је уз помоћ силе и алата разваљивао прозоре и улазио у куће. Након преметачине је бјежао с украденим стварима - рекли су у ПУ Добој.

Додали су да је у оквиру акције и хапшења осумњиченог претресен и стан који он користи, гдје је пронађено оружје и муниција.

- Осим стана, претресени су и возило и гаража које користи Р. П. Пронађени су аутоматска пушка, растављена ловачка пушка, војничка пушка, више од хиљаду метака, двије иницијалне детонаторске каписле и седам футрола за пиштоље - рекли су у ПУ Добој.

Сазнајемо да је Пантош након испитивања пуштен да се брани са слободе.

Он је у жижу јавности доспио 2010. године када је побјегао из Казнено-поправног завода у Бихаћу, гдје издржавао петогодишњу затворску казну. Док је заједно с осталим затвореницима играо фудбал, успио је да прескочи зид и умакне чуварима. Један чувар је кренуо за њим, али није успио да га стигне. За овим Бањалучанином је Интерпол Словеније расписао потјерницу 2013. године јер је у тој земљи починио кривично дјело. Пантоша је док је за њим била на снази та потјерница помиловао бивши предсједник ФБиХ Живко Будимир.

Оптужница

Против Милоша Грмуше (29) из Лакташа и Владислава Шиља (39) из Сарајева Окружно тужилаштво у Бањалуци  подигло је оптужницу за тешке крађе током којих су украли разну робу и новац. Њима се на терет ставља да су заједно починили 18 крађа и украли робу и новац у вриједности од око 21.700 марака. Грмушу оптужница још терети да је заједно са непознатим лицем починио осам крађа током којих су украли накит и новац у вриједности од 22.800 марака. Према оптужници, они су проваљивали у куће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана