Оштетио Нову Борју за око 683.000 марака

Небојша Томашевић
Оштетио Нову Борју за око 683.000 марака

Добој - Бивши директор фирме "Нова Борја" Зоран Миловановић из Теслића пријављен је добојском Окружном тужилаштву због сумње да је злоупотребом овлашћења у привреди оштетио поменуто предузеће за око 683.000 марака.

Из добојског Центра јавне безбједности, наводећи иницијале, саопштили су да је он набављао робу супротно Закону о јавним набавкама.

- Осумњичени је од септембра 2010. године до јануара 2013. године од једне фирме из Теслића мимо процедура прописаних Законом куповао производе, прихватао отпремнице и фактуре за испоручену сировину и репроматеријале. Осим тога пропустио је своју дужност да контролише пријем и утрошак репроматеријала у процесу производње привредног друштва "Нова Борја" - рекли су у полицији.

У ЦЈБ Добој још су истакли да су робу задуживали радници у производним погонима, који у то вријеме нису били ни запослени у "Новој Борји".

Према незваничним информацијама, Миловановић је робу незаконито набављао од фирме "Интерлигнум", чији је власник и директор Стојко Петковић, који је наводно његов кум. Извор близак истрази је казао да у овом случају још трају провјере.

- Потребно је провјерити колико робе је примљено и утрошено у производним погонима. Циљ је да се осим што је прекршен Закон о јавним набавкама утврди да ли је било и других малверзација. Неопходно је испитати да ли је "Нова Борја" заиста добила ону количину робе која је наглашена у отпремницама и фактурама - рекао је извор "Гласа Српске".

Подсјетимо фирма "Интерлигнум" од које је Миловановић незаконито узимао репроматеријал, била је приватизовала предузеће "Нова Борја", али је уговор раскинут. Полиција је недавно покренула истрагу против власника "Интерлигнума" Петковића због ове приватизације.

Против њега је недавно поднесен и извјештај због сумње да је заједно са Зораном Мишковићем из фирме "Сировинапродукт" оштетио буџет Републике Српске за 1,1 милион марака. Њих двојцу полиција терети да су током 2011. године подигли три кредита од 2,5 милиона марака и то на основу имовине "Сировинапродукта" која је стављена под хипотеку. Сав новац од кредита је пребачен Петковићевој фирми "Интерлигнум", иако је обавеза била да дио новца добије "Сировинапродукт" из Добоја.

  Без коментара

Коментар одговорних у фирми "Нова Борја" нисмо успјели да добијемо. На њихове бројеве телефона у петак се нико није јављао. Није се јављао ни осумњичени Зоран Миловановић, који је упорно одбијао телефонске позиве из "Гласа Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана