Осморка пала због дјечије порнографије

Небојша Томашевић
Осморка пала због дјечије порнографије

Бањалука - Полиција је у наставку акције "Андромеда" привела осам особа због посједовања и приказивања дјечије порнографије, саопштено је јуче из МУП-а Републике Српске.

Хапшења су изведена у посљедња два мјесеца на подручју Бањалуке, Бијељине и Добоја.

У МУП-у Српске су рекли да не могу да откривају идентитет приведених, нити друге детаље ове акције.

Извор близак истрази је казао да су осумњичени након испитивања пуштени да се бране са слободе.

- Очекују се нова хапшења због истих дјела. Акцијом је био обухваћен мушкарац из Бањалуке који је послије пуштања на слободу извршио самоубиство. Он је и раније хапшен због ових дјела - казао је овај извор.

Из МУП-а РС јуче су саопштили да су у наставку акције "Андромеда" претресли девет локација на подручју Бањалуке, Лакташа, Бијељине и Дервенте.

- Пронађена је и изузета већа количина рачунарске и комуникационе опреме. Дио ове полицијске акције спровођен је током септембра и октобра - рекли су у полицији.

Према незваничним информацијама, полиција је прикупила сазнања да осумњичени набављају и чувају дјечију порнографију ради даљег приказивања.

Акција "Андромеда" почела је у априлу ове године када су ухапшени Д. Т. из Бањалуке, С. М. из Новог Града и П. М. из Добоја због посједовања и приказивања дјечије порнографије. Приликом њиховог хапшења полиција је заплијенила неколико рачунара и одређену количину компакт-дискова и меморијских картица. Они су откривени и ухапшени на основу информација које су добијене сарадњом са иностраним полицијским агенцијама.

Наставак ове акције спровели су припадници центара јавне безбједности Бањалука, Бијељина и Добој у сарадњи са Управом криминалистичке полиције МУП-а РС.

Раније акције

Полиција РС је током 2011. године у два наврата спровела опсежне акције на сузбијању дјечије порнографије. Тако је 25. марта 2011. ухапшено пет особа због искоришћавања дјеце и малољетника за дјечију порнографију путем интернета. Неколико дана раније ухапшен је Самир Скелић (46) из Дервенте, у чијој кући је пронађено 7.000 видео-снимака дјечије порнографије и више од два милиона фотографија. Већа акција на сузбијању дјечије порнографије спроведена је у октобру 2008. године када је полиција из једног интернет клуба у Бањалуци изузела 18 хард дискова из рачунара на којима су постојали садржаји дјечије порнографије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана