Ослобођени оптужени за међународно кријумчарење оружја

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило је Едина Мехмедику, Хариса Шпагу, Рифета Берковића и Асмира Мезетовића оптужби за неовлаштени промет оружјем, војном опремом и производима двојне намјене из БиХ у земље Западне Европе.

Предсједавајући Апелационог вијећа Хилмо Вучинић рекао је да су они ослобођени у недостатку довољно доказа, те да је Вијеће одлучило да им се одузме оружје ради опште безбједности. Апелационо вијеће донијело је ову пресуду након што је укинуло првостепену пресуду којом је оптужба била одбијена. На ову пресуду не постоји могућност жалбе, преноси Бирн.

Њих четворица су била оптужена да су током децембра 2020. и јануара 2021, по претходном договору, дјелујући као група с циљем стицања користи, вршили превоз и посредовали ради извоза у промету веће количине оружја, дијелова оружја, минско-експлозивних средстава и војне опреме, а ради даљег транспорта и продаје купцима на илегалном тржишту у земљама Западне Европе. Мехмедика је, према оптужници, остварио контакт са лицима из Њемачке, с којима је договорио промет оружја, те ангажовао Шпагу, који је договорио с Берковићем куповину оружја и војне опреме које су набавили Берковић и Мезетовић.

Потом су се Мехмедика и Шпаго, како се даље наводи у оптужници, 19. јануара 2021. одвезли пред Берковићеву кућу на подручју Кладња и преузели више ручних бомби, ручни ракетни бацач РПГ-22, муницију и ловачко наоружање и опрему, све смјестили у возило којим је управљао Мехмедика и запутили се према Сарајеву, али их је полиција зауставила у Олову и пронашла оружје, муницију и опрему. Првостепеном пресудом од 23. августа 2021. године, Суд је одбио оптужницу Тужилаштва уз образложење да оптужница садржи "мањкавости".

Тако је, између осталог, речено да оптужени не могу бити оглашени кривим по ономе што им се ставља на терет, него само евентуално за неовлаштено држање оружја, те су сва четворица тада пуштени из притвора, у којем су се налазили од јануара 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана