Оптужених у предмету Типер пристали на четири године и девет мјесеци затвора

Небојша Томашевић
Оптужених у предмету Типер пристали на четири године и девет мјесеци затвора

Бањалука - Јовица Грујић (24) и Жељко Грубор (25), који су ухапшени у полицијској акцији "Типер" и оптужени за више пљачки, закључили су споразуме о признању кривице са Републичким тужилаштвом, на основу којих би требало да буду осуђени на укупно четири године и девет мјесеци затвора.

Према споразуму Грујић би требало да добије двије и по, а Грубор двије године и три мјесеца затвора. То је прихватио бањалучки Окружни суд и изрицање пресуде заказао за данас. Споразум је био закључио и Ђорђе Брнић и пристао на пола године робије, али суд његово признање није прихватио.

Према оптужници Републичког тужилаштва поменута тројка била је дио организоване групе која је починила више крађа и разбојништава и тако "зарадила" више од пола милиона марака. Група је дјеловала на подручју Бањалуке и Бијељине од октобра 2014. до августа 2016. године. Осим Грујића, Грубора и Брнића у овом случају оптужени су и Немања Умјеновић и Владимир Станић (29). Ову петочлану групу оптужница терети да су у углавном крали новац и цигарете. Поменутом криминалном удружењу припадао је и Александар Вучић, који је у бјекству и још једна за сада непозната особа.

У оптужници је наведено да је ова група највише новца, око 250.000 евра и 16.000 КМ, отела од власника месне индустрије "Дим-Дим" Душана и Стеве Травице, које су претукли и опљачкали 4. децембра 2015. године. Као директни учесници ове пљачке означени су Умјеновић, Вучић и још једна непозната особа.

Посљедње разбојништво поменута криминална група је извршила у августу прошле године у пословници Павловић банке у Бијељини. Према оптужници пљачку су починили Грујић и одбјегли Вучић, а украли су око 6.600 КМ. Брнићу на терет стављају учешће у пљачки киоска "Минутица" на Булевару Живојина Мишића, објекта "Мој маркет" у бањалучком насељу Старчевица и киоска "Број 15" у улици Краља Петра Првог Карађорђевића. Акција "Типер" изведена је 16. новембра прошле године и тада је ухапшено шест осумњичених.

Познати полицији

Сви ухапшени у акцији "Типер" су одраније познати полицији по бројним кривичним дјелима. Привођени су и у априлу 2015. године у акцији "Сјенка". Полиција их је тада сумњичила за пљачку 20 продавница, из којих су украли цигарете вриједне 20.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана