Оптужени за кријумчарење више од 150 миграната

ГС
Оптужени за кријумчарење више од 150 миграната

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ, у оквиру борбе против илегалних миграција, подигло је оптужницу против пет лица која их терети за организовано кријумчарење више од 150 илегалних миграната.

Оптужница је подигнута против Наима Џаферовића, Муамера Велића, Кенана Муслића, Ахмета Куловића и Адиса Шаковића, саопштено је из Тужилаштва.

Они су оптужени да су постали припадници организоване криминалне групе за кријумчарење људи, дјелујући у договору и координацији са њима познатим организаторима кријумчарења у иностранству, током 2023. године, и у више наврата вршили прихват и омогућавали боравак кријумчарених лица у БиХ.

Илегалне мигранте који су прокријумчарени у БиХ припадници групе су преузимали у пограничним појасима БиХ, Србије и Црне Горе, па након тога илегално кријумчарили на подручје Братунца, Горажда и Чајнича.

Они су преузимали и мигранте који су чамцима прелазили ријеку Дрину и вршили њихов превоз на подручје Сарајева и Горажда, гдје су их смјештали све до организовања њиховог даљег кријумчарења за Хрватску и даље према земљама ЕУ до крајњих дестинација.

Према прикупљеним подацима, оптужени су на овај начин извршили кријумчарење најмање 150 илегалних миграната, те тако за себе и друге особе остварили велику незакониту имовинску корист.

Према наводима оптужнице, оптужени су од полицијских службеника у више наврата затечени у извршењу кривичних дјела.

Тако су Џаферовића приликом кријумчарења четири лица држављана Пакистана, Авганистана и Индије на подручју Градишке, открили и спријечили припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА).

Куловић је, између осталог, оптужен да је вршио прихват и смјештај четири кријумчарена држављанина Пакистана у кући у Горажду, а које су приликом претреса пронашли припадници СИПА, док су Шаковића затекли припадници Граничне полиције БиХ приликом прихвата шест држављана Пакистана на подручју Чајнича у близини границе.

Велић је оптужен да је неовлаштено посједовао одређену количину дроге канабис која је пронађена код њега приликом претреса у Сарајеву.

Ова лица оптужена су да су починила кривично дјело организовање групе људи или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната и кривично дјело кријумчарење људи, а оптужени Муамер Велић и кривично дјело посједовање и омогућавање уживања дрога.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана