Окончано суђење Миши Петковићу: Признао кривицу и пристао на 56 мјесеци затвора

Небојша Томашевић
Окончано суђење Миши Петковићу: Признао кривицу и пристао на 56 мјесеци затвора

БАЊАЛУКА – Мишо Петковић (43) из Добоја закључио је споразум о признању кривице сa Окружним тужилаштвом у Бањалуци и пристао да буде осуђен на четири године и осам мјесеци затвора те новчану казну од 1.000 КМ за зеленаштво и изнуду.

Њега терете да је радници  спортске кладионице "Моцарт" у Бањалуци посудио новац уз „зеленашку“ камату па је натјерао да му да шифре и кључ након чега је из кладионице однио цигарете и новац укупне вриједности близу 12.000 марака. Споразум је прихватило вијеће бањалучког Окружног суда, а пресуда оптуженом биће изречена у петак.

Осим затворске и новчане казне споразумом је предвиђено и да оптужени надокнади штету кладионици "Моцарт" у укупном износи од 11.679 KM. С обзиром на то да је од њега током хапшења одузета одређена количина цигарета и новца који ће бити враћени власнику, Петковићу је остало да надокнади штету од 3.270 марака. Радница Р.В. није тражила надокнаду штете.

Петковић је истакао да признаје кривицу и да треба да одговара за то, само је суд замолио да ако постоји могућност буде одмах упућен на издржавање казне затвора те да је служи у затвору на Туњицама у Бањалуци.

Петковића Окружно тужилаштво терети да је Р. В. која је радила у спортској кладионици "Моцарт" у бањалучкој улици Царице Милице у септембру лани   позајмио  350 КМ уз услов да му на име камате врати још толико, а затим је пријетећи њој и дјетету натјерао да му да шифру и кључ кладионице из које је однио новац и цигарете вриједне 11.679 КМ.

Наводи се да је претходно мјесецима долазио у кладионицу која се и налази у згради гдје он живи те је стекао повјерење раднице и сазнао да је она у веома тешкој материјалној ситуацији што је искористио.

Према оптужници радницу је данима малтретирао и притискао те пријетио њој и дјетету тражећи да му врати новац. Истиче се да је  и једне прилике тражио да са њеним малодобним сином “као породица” оду до Лознице да он донесе кривотворене евре од  пријатеља што је она одбила.

Након тога Петковић јој је пријетио име њеног сина и говорећи да зна сва њена кретања мјесто гдје живи, да јој је дневна камата 35 КМ.

Тражио је од ње да врши уплате у кладионици у његово име, говорио јој да је лежао за убиство и да њему ништа није убити, да ником не смије говорити јер има добре везе и ради за полицију. Затим је крајем октобра по завршетку смјене позвао Р.В. и рекао јој  да дође до њега у кафић кладионице што је она учинила  и он јој је рекао да ће ту вече доћи ,,да се поигра са њом и њеним малодобним сином  који би могао постати цурица". Ту је вече Петковић пријетећи њој и дјетету навео  Р. В. да уђе у његово возило те је возао по Бањалуци пријетећи јој пиштољем који је стављао и између њених ногу.

- Пријетио да ће убити и њу и дијете ако му не да кључ од кладионице и шифре за аларм и сеф , те објасни начин дјеловања , иста је то одбијала. Он јој је рекао да ако не учини што тражи да ујутру нико неће остати жив на адреси њеног бившег супруга  код кога је ту ноћ одвела сина страхујући од Петковића.

Радница кладионице је због страха за свој и живот  дјетета  дала му шифру и  кључ од кладионице те објаснила начин дјеловања. Он јој је наредио да чува стражу и дао јој телефон. када је она покушала да побјегне запријетио је да ће је убити па се она вратила. Петковић је затим маскиран и с рукавицама на рукама откључао кладионицу, деактивирао аларм и отворио сеф те узео 7.358 КМ и новац од ваучера у износу  3.155, цигаре разних робних марки у вриједности од 1.165 КМ. Причинио је укупну штету од 11.679, а оштећеној запријетио да ће убити њу и њеног малодобног сина , ако било шта каже полицији – наведено је у оптужници.

Мишо Петковић је вишеструко осуђиван и лежао је због убиства и силовања, крађе и разбојништава. Између осталих пресуда добојски Окружни суд га је  у децембру 2011. године осудио на 20 година затвора због силовања, убиства и разбојништва. Он је силовао комшију којег је затим усмртио сјекиром. Због убиства је осуђен и у Новом Саду гдје добио 15 година затвора. Тај злочин је починио након што је током служења затворске казне по пресуди суда у Добоју побјегао у Србију са слободног викенда.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана