Огласила се ујна двогодишње Данке, она је прва објавила вијест о нестанку

ГС
Огласила се ујна двогодишње Данке, она је прва објавила вијест о нестанку

Готово два дана траје потрага за дјевојчицом Данком Илић у Бањском пољу надомак Бора, као и у околини овог насеља, а одговора на питање шта се десило са дјететом - нема.

Полиција, која је до 17 часова, без престанка, пуних 27 сати детаљно претраживала терен, саопштила је да се "према досад прикупљеним сазнањима, дјевојчица не налази на овом подручју, површине од око 10 квадратних километара". Зато је, наводи МУП Србије, добар дио људства повучен са терена.

Према сазнањима оперативни рад на расвјетљавању нестанка мале Данке показао је "да истрага треба да иде у новом правцу", све док она не буде пронађена. Њени родитељи, Ивана и Милош, били су данас у борској полицијској управи, у коју су доведени током дана.

Све је почело у уторак у раним послијеподневним сатима, када је Данкина мајка, како се досад зна, нестанак ћерке пријавила полицији.

- Довела сам их да се мало истрче и прошетају. Док сам се окренула, да сину дам мало воде, није је било. Звала сам је, дозивала, није ми се одазвала - рекла је непосредно након Данкиног нестанка "Новостима" Ивана Илић, мајка дјевојчице.

Она и њен супруг Милош саслушани су у полицији будући да је мајка посљедња видјела ћерку. Муж јој се, испоставиће се, придружио у потрази за мезимицом чим га је позвала.Током грозничаве потраге за маленом Данком, родбина и пријатељи у невјерици слијежу раменима.

- Нада нас не напушта. Тешко нам је свима све ово пало. Не могу ништа више да кажем, разумите - рекла је Данкина ујна, Јована Драгомировић, која је прва, у уторак по подне, објавила вијест на друштвеним мрежама да је дјевојчица нестала.

Стара кућа Драгомировића, Данкине бабе и дједе по мајци, у Бањском пољу, у коју повремено долази Ивана са мужем и дјецом, на самом је рубу овог приградског насеља, у непосредној близини шуме... Други дан од нестанка, умјесто дјечје граје, мук и невјерица.

- Тешко је ово подручје, неприступачно, а најгоре је што је зарасло у трње. Ту ни животиња не може да прође, а камоли дете и то ме највише забрињава. Доста је ту викендица и доста густиша, жбуња, шуме, а после да се иде и даље - каже Благоје Радовановић, ловац из Бора.

Бањско Поље, у протеклих 48 сати, као да је "најтише мјесто на свијету" - тек понеки лавеж паса прекине мучну тишину. Људи ћутке обилазе терен и помно посматрају сваки листић, сваки траг... Киша је, међутим, многе од трагова, сумњају многи, спрала.

- Терен је брдовит, препун пропланака, ливада, необрађеног земљишта обраслог у парлог и трње. Са нама су ишли и припадници Жандармерије са псима. Сваки педаљ смо претражили. Ништа нисмо нашли - каже Далмир Станојевић, припадник Добровољног ватрогасног друштва Поповица, који је заједно са колегама из Јабуковца, Вратне, Злота, Неготина, Кладова, Доњег Милановца и Мајданпека претраживао шуме око Бањског Поља.

Сви власници викендица у овом насељу добили су, у међувремену, позив да дођу и отворе своје објекте, како би све било претражено и да би се отклонила свака сумња.

- Свака напуштена кућа, свака викендица, бунари, јаме које су у том подручју су прегледани. Из јама и бунара је и сва вода испражњена како би се детаљно прегледали - причају спасиоци.

Полицији је на увид дат и снимак са једне од кућа у овом дијелу насеља на којем се види аутомобил како се креће ка кући Драгомировића, баш у тренутку када је нестала Данка, у 13.47 часова.

На снимку се, како је испричала власница куће на којој је постављена камера, види да је Ивана прошла улицом. Десетак минута касније, наводно се види како пролази и Милош, а нешто касније и полицијска патрола.

Полиција је данас провјеравала сва возила на неколико пунктова, а узете су изјаве и од свих који имају кривичне досијее.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана